2009. szeptember 3., csütörtök

Zöldborsóleves csirkehússal

borsoleves2

Nagyon sokáig kell főzni, de megéri. Annyit tudok hozzáfűzni, hogy: a hétvégén új kedvenc levest avattunk. Ez szerintem mindent elmond.

Hozzávalók:

  • fél csirkemellfilé
  • 30 dkg mirelit zöldborsó
  • 1 fej hagyma
  • 4 szelet bacon vagy ennek megfelelő mennyiségű húsos szalonna
  • 1 liter víz + 1 darab leveskocka (jobb esetben házi alaplé, de abból is elég szerintem fél liter fél liter vízzel felhígítva)
  • 1 dl tejszín
  • 2 dkg vaj

a tálaláshoz:

  • bagett
  • vaj
  • reszelt sajt
  • petrezselyem

A csirkemellet falatnyi darabokra vágom, a bacont és a hagymát apróra kockázom. A megolvasztott vajon pár percig pirítom a hagymát, a húst, és a szalonnát, majd hozzáadom a borsót, felöntöm a húslevessel, és fedő alatt, kis lángon 2-2,5 órát főzöm. Közben párszor megkavarom, és ellenőrzöm, hogy nem kell-e még egy kis vizet önteni rá (nekem kellett a vége felé). Közben elkészítem a krutonokat, a bagettből karikákat vágok, megkenem vajjal, reszelt sajtot szórok rá, és előmelegített sütőben (vagy grillsütőben, ha van) addig sütöm, amíg mindenhol megpirul, és a sajt ráolvad. Végül belekeverem a levesbe a tejszínt, és krutonokkal a tetején, petrezselyemmel megszórva tálalom. Sózni egyáltalán nem kellett, a leveskockától és a szalonnától elég sós lett.

2 fős adag. Inkább egytálétel, mint leves. Eredetileg a női lapozón.

 

1 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Hű de guszta ez a leves!