2009. szeptember 3., csütörtök

Zöldborsóleves csirkehússal

borsoleves2

Nagyon sokáig kell főzni, de megéri. Annyit tudok hozzáfűzni, hogy: a hétvégén új kedvenc levest avattunk. Ez szerintem mindent elmond.

Hozzávalók:

  • fél csirkemellfilé
  • 30 dkg mirelit zöldborsó
  • 1 fej hagyma
  • 4 szelet bacon vagy ennek megfelelő mennyiségű húsos szalonna
  • 1 liter víz + 1 darab leveskocka (jobb esetben házi alaplé, de abból is elég szerintem fél liter fél liter vízzel felhígítva)
  • 1 dl tejszín
  • 2 dkg vaj

a tálaláshoz:

  • bagett
  • vaj
  • reszelt sajt
  • petrezselyem

A csirkemellet falatnyi darabokra vágom, a bacont és a hagymát apróra kockázom. A megolvasztott vajon pár percig pirítom a hagymát, a húst, és a szalonnát, majd hozzáadom a borsót, felöntöm a húslevessel, és fedő alatt, kis lángon 2-2,5 órát főzöm. Közben párszor megkavarom, és ellenőrzöm, hogy nem kell-e még egy kis vizet önteni rá (nekem kellett a vége felé). Közben elkészítem a krutonokat, a bagettből karikákat vágok, megkenem vajjal, reszelt sajtot szórok rá, és előmelegített sütőben (vagy grillsütőben, ha van) addig sütöm, amíg mindenhol megpirul, és a sajt ráolvad. Végül belekeverem a levesbe a tejszínt, és krutonokkal a tetején, petrezselyemmel megszórva tálalom. Sózni egyáltalán nem kellett, a leveskockától és a szalonnától elég sós lett.

2 fős adag. Inkább egytálétel, mint leves. Eredetileg a női lapozón.

 

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kókusztejes kukoricaleves Ez is csak nevében leves, inkább egytálétel, jó sűrű, tésztával, zöldséggel és hússal. Koktélrákkal lenne az igazi, azt azonban a csirkével ellentétben nem az elején kell hozzáadni, hanem a végén, a zöldségekkel és a tészt… Tovább
  • Sütőtökös lencseleves Volt némi maradék sütőtököm… Ez ugye önmagában még nem kuriózum nálam télen, de most nem csak „sima” levest akartam belőle főzni, és ahhoz nem is volt elég, hanem valami más mellé elhasználni. A kamraszekrény átvizsgálása … Tovább
  • Paradicsomos hagymaleves Maradt a vöröslencsés kenyérből pár szelet, magában már nem lett volna jó, mindenképp meg kellett pirítani. Hagymalevesre gondoltam mint felhasználási módra, de nem a szokásos franciát akartam elkészíteni, úgyhogy rögtönöz… Tovább
  • Spárgakrémleves csirkével Levest viszonylag ritkán szoktam spárgából készíteni, pedig finom, és egyszerű, de nem vagyok túl „leveses”, ezért általában eszembe sem jut ez az opció. Most azonban már kitaláltam a szombati főfogást, és volt még egy kis… Tovább
  • Minestrone (vagy legalábbis valami olyasmi)Sajnos a zöldségleveseket nem tudom olyan szépen fényképezni, mint szeretném, ezért nem is tenném ezt most ki. A minestrone receptekkel az a bajom, hogy általában kell hozzájuk tíz különböző zöldség, de mindegyikből csak egy … Tovább

1 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Hű de guszta ez a leves!