2009. szeptember 30., szerda

Curry-s, kókusztejes bableves

bableves1

Tartalmas babos-csirkés leves, de nem a megszokott fajtából, hanem a már sokszor éltetett kókusztejes-chilis vonalon. Mindig tartok a kamraszekrényben pár bab- és kókusztej konzervet (a kukorica és a paradicsom mellett), mert nagyon sokféleképpen fel lehet őket használni, minimális friss hozzávalóval is akár, ha úgy hozza a sors. Sokkal jobban mutat a leves, ha nem két ugyanolyan babkonzervből készül, én kétféle vesebabot használtam, de lehet az egyik tarkabab konzerv is, csak arra ügyeljünk a vásárlásnál, hogy ne ízesített legyen (paradicsomos stb.). Mivel víz nem kell a levesbe - vagy csak nagyon kevés, ha nagyon elfőne a leve -, csak kókusztej, ezért habarás és rántás nélkül is garantáltan elég sűrű lesz.

Hozzávalók:

  • 25 dkg csirkemellfilé
  • két különböző 40 dkg-os babkonzerv (tarkabab, fehér- vagy vörös vesebab)
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 6 dl kókusztej
  • 4 közepes paradicsom
  • fél csokor újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 teáskanál szárított zöldségkeverék vagy 1 darab bio leveskocka
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 evőkanál curry
  • chili ízlés szerint
  • 1 lime

A babot leszűröm, leöblítem, és papírtörlőre teszem. A csirkemellet falatnyi kockákra vágom, és felkarikázom az újhagyma fehér részét, a zöld részeket félreteszem, később még kelleni fog az is. A paprikát apró kockákra vágom, a paradicsomot kimagozom, és kis darabokra vágom azt is. Egy fazékban felforrósítom az olajat, rádobom a húst, az újhagymát, a paprikát, a zúzott fokhagymát, a chilit és kb. 6-8 percig pirítom. Hozzáadom a curry-t és a kakukkfüvet, majd egy perccel később a paradicsomot, és 2-3 percig együtt párolom, amíg a paradicsom kicsit összeesik. Belekeverem a babot, a kókusztejet, a szárított zöldségkeveréket, és lefedve 10 percig főzöm. Közben felkarikázom az újhagyma zöldjét, takarékra kapcsolom a főzőlapot, belekeverem a hagyma nagy részét, belefacsarom a lime levét, sózom, és még 1-2 percig a tűzhelyen hagyom. Forrón a maradék újhagymával megszórva tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kókusztejes-chilis csirkehús Thai (vagy thai jellegű, annyira nem vagyok ebben otthon) fogás. A kókusztej-mogyoróvaj nagyszerű páros, tökéletesen illik a csirkehúshoz. Van egy hasonló leves receptem is, azt azonban érdekes módon kevesebben díjazzák, m… Tovább
  • Kókuszos-csokis muffin Lehet, hogy a közeljövőben meg fognak kicsit szaporodni a muffin receptek, mert az esti iskola vacsoraidőben van, és kell valamit ennem előtte, vagy vinni a szünetre, erre eddig a muffin tűnik a legjobb választásnak, mert … Tovább
  • Currys, kókusztejes csirkeAz új év, új élet, alacsonyabb koleszterinszint jegyében jöjjön a következő recept. Szeretem az újhagyma-kókusztej-csirke-citrom(lime) párosítást. Egzotikus és friss, és a nehéz ünnepi ételek után jól esnek a gyomorkímélő fog… Tovább
  • Kókuszos keksztekercs Elég sok változata van, kávés, kávés-kakaós, csak kakaós, abban sincs „egyetértés”, hogy kell-e a tésztájába lekvár vagy sem. Én most kakaósat készítettem, és lekvárt sosem szoktam bele tenni. Sok receptben van a tésztában… Tovább
  • Édesburgonyás csirke-curry Soha nem ettem ezelőtt édesburgonyát, nem rossz, kár, hogy kevés helyen és drágán árulják. Ha valaki nem tud vagy nem szeretne édesburgonyát venni, próbálja ki nyugodtan sütőtökkel ez a curryt, mert az édesburgonya színre … Tovább

4 megjegyzés:

starfi írta...

nagyon jól hangzik!:)

Chef Viki írta...

Ez csodás!

Bónuszként, ha ez nem elég, a kép is gyönyörű!

Gyöngyi írta...

Izgalmas.. levesbe kókuszízt még nem kóstoltam, a látvány alapján ki kell próbálnom!

Lilla írta...

és legalább oylan finom, mint amilyen jól kinéz.....