2010. március 20., szombat

Rakott tőkehal

rakotthal2

Tőkehalat még sosem vettem ezelőtt, egy alkalom után a tapasztalatok: kiolvasztás közben elég sok vizet engedett magából, sütés előtt ezért érdemes felolvasztani, különben főzés lesz a dologból, az eddig elfogyasztott két szeletben nem volt szálka (a csomagolás állítása szerint „gyakorlatilag szálkamentes”), erősebb halszaga van, mint a pangasiusnak, de talán gyengébb, mint a lazacnak.

Hozzávalók:

  • kb. 25 dkg tőkehalfilé (ha fagyasztott, felolvasztva)
  • 15 dkg karfiol
  • 1 nagy lilahagyma
  • 2,5 evőkanál liszt
  • 50 dkg burgonya
  • 3 dl tej
  • 2-3 evőkanál vaj
  • 1 maréknyi reszelt sajt
  • só, bors

A lilahagymát félbe, majd karikákra vágom, a tőkehalat felkockázom, és a karfiolt kis rózsákra szedem. A burgonyát meghámozom, kb. 4 mm vastag karikákra vágom, és forrásban lévő vízben 10 percig főzöm, majd leszűröm, és félreteszem. A vajat felolvasztom, pár percig sütöm benne a hagymát, majd megszórom a liszttel, és egy percig kavargatva együtt pirítom őket. Folyamatos keverés mellett felöntöm a tejjel, belekeverem a halat és a karfiolt, sózom, borsozom, és kb. 10 percig főzöm. Egy tűzálló tál aljára teszem a burgonyaszeletek felét, rákanalazom a halas mártást, befedem a maradék burgonyával, megszórom a sajttal, és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 30 percig sütöm. A sütőből kivéve, forrón tálalom.

2 nagy vagy 3 kisebb adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • TócsniA tócsnit minden megyében máshogy hívják, szerintem ennek az ételnek van a legtöbb neve. A teljesség igénye nélkül: tócsni, toksa, macok, cicege, tócsi, lapcsánka, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, h… Tovább
  • KrumplifőzelékVáltoztatás nélkül, "ahogyan anyámtól tanultam".Hozzávalók:1 kg krumpli2 evőkanál olaj1 fej vöröshagyma3 babérlevélsó, bors2 evőkanál liszttejtejfölecetA zöldségeket megtisztítom, a hagymát lereszelem és a krumplit kb 4 mm-es… Tovább
  • Töltött burgonya Nagyon utálom a mindenféle töltött-rakott ételekben, hogy rengeteg edény és macera elkészíteni a legtöbbet. Külön-külön ezt-azt megfőzni/megpárolni, aztán összerakni, megsütni. Akár több óra főzőcskézés, és az eredmény csa… Tovább
  • Tökmagos, tojásos krumplisalátaCsak az öntet és a tálalás az én érdemem, de azért álljon itt a recept. Most úgysincs időm többre a konyhában. Hozzávalók:600 g krumplisó, bors5 tojás8 retektökmagopcionális: snidling / újhagyma1 gerezd fokhagyma4 evőkanál ma… Tovább
  • Zöldséges lepény Beléptem a quiche sütők táborába. Igazán csinálhattam volna eddig is, nem tudom, mi tartott vissza. Érdemes a szezonális zöldségekből készíteni. Én most ennél sokkal lustább voltam, a piac helyett csak a fagyasztóig mentem… Tovább

2 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Ezt ki fogom próbálni, nemrég vettem tőkehalat. Mondjuk az enyémben volt pár szálka - a "farka" felőli végén, gondolom nem sikerült jól levágni -, de nem volt vészes :)

Lilla írta...

a második adagban nekünk is volt egy kevés, biztos másik része volt. (abszolút nem értek a halakhoz :-))