2010. március 22., hétfő

Leveles tésztában sült gombás rizs

gomba2

Lehet persze előkelőbb nevet adni neki, a tésztában sült franciául „en croute”, a gombát és a rizst sajnos nem tudom, mert nem tudok franciául. Mindenesetre azt nem árt megtanulni, hogy az „en croute” mit jelent, mert angol nyelvterületen is használják, az angolul kiírt hozzávalók mögé csapják így, franciául. Nagyon egyszerű és látványos fogás, amit ünnepekre is készíthetünk, ha vegetáriánus vendéget várunk (vagy mi magunk nem eszünk húst).

Hozzávalók:

  • 275 g-os előnyújtott leveles tészta
  • 1 kis fej hagyma
  • 4 dkg rizs
  • 25 dkg gomba
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • só, bors
  • 1 csipet (őrölt) kömény
  • 1 evőkanál citromlé (vagy reszelt citromhéj)
  • 2 tojás
  • szezámmag
  • 2 kanál olaj

Az egyik tojást megfőzöm, és félreteszem hűlni. Egy kanál olajon megpirítom a rizst, felöntöm vízzel, belekeverem a citromot vagy citromhéjat és a köményt, és megfőzöm. A hagymát apróra vágom, és a gombát felkarikázom. A másik kanál olajon pár percig sütöm a hagymát, majd hozzákeverem a gombát, és addig pirítom őket, amíg a gomba megpuhul, és elpárolog alóla a lé, amit ereszt. A tojást megpucolom, apróra vágom, a rizzsel és a petrezselyemmel együtt a gombához keverem, és sóval, borssal ízesítem. A sütőt előmelegítem 180 fokra, és a leveles tésztát kitekerem. Az én tésztám hosszabb volt, mint a sütőbe való tepsi, ezért annyit levágtam belőle, hogy pont beleférjen (legalább volt mivel dekorálni). A gombás rizst a tésztára kanalazom (a hosszabbik oldallal párhuzamos hurkát formázzon), a tésztát ráhajtom, összenyomkodom a széleket, és megkenem a maradék tojással. A levágott tésztából leveleket és köröket vágok ki, elrendezem a tésztacsomag tetején, megkenem a tetejét tojással, és megszórom szezámmaggal. Kb. 30 percig sütöm, majd tálalom.

3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Szezámmagos csirke Van pár “guilty pleasure”-öm (bűnös szenvedélyem), az egyik nyilvánvalóan a hamburger, a másik a tészta, a harmadik pedig újabban péntek/szombat este mindenféle panírozott  kínai dolgokat rendelni és a kanapén elfogyasz… Tovább
  • Mézes-mustáros sült csirkecomb Igazán tehetségtelen hentes lennék, nem is érzek magamban lelkesedést ahhoz, hogy nekiálljak csirkecombot csontozni. Úgyhogy megvettem készen a comb-filéket, kb. 5 perc alatt elkészítettem a pácot, aztán némi sütés után be… Tovább
  • Taco káposztasalátával és csirkével/hallal Ez is hétvégi meccsnézős kaja, azt hiszem ez az utolsó a fényképezőgépemről. A döntőre még ki kell találni valamit (meg lehet hogy az elődöntőkre is, ha már stílusosak akarunk, lenni és ennyire szeretünk enni még mindennek… Tovább
  • Cukkinis-répás kínai tészta Hidegen – tésztasalátaként -, és melegen, „hagyományos” zöldséges tésztaként is fogyasztható, ráadásul a szállítást is jól bírja. Tökéletes vacsora vagy ebéd hétköznapra. Akinek ez így kevés, tegyen bele egy kis maradék sü… Tovább
  • Burgonyás pogácsa Mohánál találtam a receptet. És csak annyit tudok rá mondani, hogy ‘úá’. Egyszerű volt megcsinálni, másnap is finom, könnyű bánni a tésztával, és még hajtogatni sem kellett túl sokat, a megkenés-feltekerés a több kör hajtog… Tovább

3 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Mekkora ötlet! Nagyon tetszik! :))
Rizs imádó vagyok, és ezt aztán minden formában (ízesítéssel) el lehet készíteni! Mentettem... :))

szepyke írta...

Levelestésztám van, rizs van, gomba van... :)
Remek ötlet!

Névtelen írta...

riz aux champignons en croute
:-)