2010. március 16., kedd

Kókuszos csirkenyársak

kokuszoscsirke1

Elsőre furcsának tűnhet a kókuszreszelékbe forgatott hús, pedig nem kéne az legyen, mandulát és diót viszonylag gyakran használunk húsételekhez, ezekhez pedig (felhasználási körben legalábbis) eléggé hasonlít a kókusz. Olajos mag, nem is édes, ráadásul az előzőknél sokkal olcsóbb, és könnyebben megszerezhető (mostanában elég nehezen találok mogyorót). A hús nagyon jó lett, finoman fokhagymás, és sütés közben nem száradt ki a kókuszréteg alatt. A nyers hagymának pedig nagyon jót tett, hogy eltöltött némi időt az ecetben – se gyomorégést, se hagyma szagú leheletet nem okozott.

Hozzávalók:

  • 25 dkg csirkemellfilé
  • 1 tojásfehérje
  • 2 gerezd fokhagyma
  • tej
  • kókuszreszelék
  • kevés olaj a sütéshez

A salátához:

  • 1 kis lilahagyma (vagy egy nagynak a fele)
  • 1 kígyóuborka
  • 2 evőkanál fehérbor- vagy almaecet
  • 1 evőkanál cukor

A csirkemellet csíkokra vágom, egy tálba teszem, és összekeverem az áttört fokhagymagerezdekkel és annyi tejjel, ami éppen ellepi. Lefedem, és minimum egy fél napra a hűtőbe teszem. A hagymát félbe, majd vékony szeletekre vágom, és összekeverem az ecettel. Az uborkát felkarikázom, kicsit megsózom, és 10 percig állni hagyom. Ezután kinyomkodom a levét, a cukorral együtt a hagymához keverem, és tálalásig a hűtőbe rakom. A húst hullám alakban fa nyársakra húzom, megforgatom a felvert tojásfehérjében, majd meghempergetem kókuszreszelékben. Egy serpenyőben kevés olajat hevítek, és időnként megforgatva, pár perc alatt megsütöm a húst (kb. közepes lángon, így átsül a közepe, és nem ég meg a kókusz). Tetszőleges körettel és az uborkasalátával tálalom.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

1 megjegyzés:

Ami írta...

Jó kis recept, én is szemeztem már kókuszos csirkehússal. Kipróbálom! Köszi!