2010. március 17., szerda

Csokoládékrémes bécsi puffancs

csokispuffancs2

Omlós vaníliás keksz ganache-sal, azaz tejszínből és csokoládéból álló krémmel összeragasztva… Elképesztően jó, nem tudom, hogy az közel 1:1-es vaj-liszt arány, vagy a kukoricaliszt miatt lett a keksz ennyire jó, mindenesetre ez az aktuális kedvenc teasüteményem.

Hozzávalók:

  • 31 dkg vaj
  • 31 dkg liszt
  • 8 dkg porcukor
  • 8 dkg kukoricaliszt
  • 2 evőkanál vanília kivonat
  • tej

A krémhez:

  • 15 dkg csokoládé (én 10 dkg ét- és 5 dkg tejcsokoládét használtam)
  • 8 evőkanál tejszín

A tejszínt felmelegítem (ne forrjon, de legyen jó meleg), majd belekeverem az összetördelt csokoládét, és addig keverem, amíg az összes elolvad. Félreteszem hűlni, és időnként átkeverem. A vajat egy nagy tálba teszem, és megvárom, amíg jó puha lesz, vagy pár mp alatt a mikróban felgyorsítom a folyamatot. A cukorral habosra keverem a vajat, és hozzákeverem a kukoricalisztet és a vanília kivonatot. Végül pár részletben belekeverem a lisztet és a pár evőkanál tejet (elég lágy, de azért formázható massza legyen). A sütőt előmelegítem 190 fokra, és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztából kb. másfél-két cm átmérőjű golyókat formázok, a tepsibe teszem őket, egy kanállal kicsit belapítom a tetejüket, és 12-14 perc alatt megsütöm. Miután kihűltek a kekszek, kettőt-kettőt összeragasztok a csokoládés krémmel. Akár azonnal fogyasztható, a tejszínes krém miatt célszerű hűtőben tárolni (a maradékot).

Kb. 1 süteményes doboznyi adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Hideg avokádó-krémleves Ezzel a recepthez még a nem túl jó avokádókat is nagyszerűen fel lehet használni, két olyan avokádóm volt itthon, amiből azt sem néztem ki, hogy ehetők egyáltalán – az egyik “oké” volt, a másik “oké de vízízű”, és a leves m… Tovább
  • Olasz zöldségleves tortellinivel Ismét az aktuális (magyar) GoodFood-ból főztem – szokás szerint némi változtatással, és ahogy elnézem az elmúlt hetek termését, ismét levest. Úgy tűnik mostanában leves-fronton újítgatok leginkább. Találtam a levestészták-le… Tovább
  • Ricottás-epres pohárkrém No nem mintha kifogásokat kellene keresnem, hogy miért készítettem joghurtos-epres kanalazós “izéket” uzsonnára, de sok bontott keksz van itthon, el akarom őket használni. Az egyik ezzel el is fogyott, úgyhogy haladok a dol… Tovább
  • Spenótos-ricottás rétes Három hét alatt nem sikerült olyan mirelit spenótot vennem, amiben nem pürésítve van a spenót, hanem összevágva. Arról nem is beszélve, hogy egyszer sikerült itt a sarkon a sparban apróra vágott bébispenótot szereznem, ami a… Tovább
  • Zöldséges enchilada & töltött paprika Tegnap nagyon trükkösen főztünk. Egyféle zöldséges-bulgurból kétféle étel készült. A felét kaliforniai paprikába, a másik felét pedig tortillába töltöttük. Azt hiszem bevezetem az állandó repertoárba az enchiladat, és nekiál… Tovább

1 megjegyzés:

szepyke írta...

Anyám. Kellett nekem éjjel jönnöm... Mehetek keresni valami édességet...:)