Ez a rizottó felborította kissé a rangsoromat, hogy melyik is a kedvencem a meglehetősen sokféle közül, amit készíteni szoktam. Nem én vagyok a penészes sajtok legnagyobb rajongója, inkább a kemény és a friss sajtokat szeretem, de ez a rizottó elbizonytalanított. A háromféle sajt és a dió valami hihetetlenül jól passzol egymáshoz is, és a krémes rizshez is.
Hozzávalók:
- 4 dkg vaj
- 15 dkg rizs (arborio)
- 1 kis fej hagyma
- 6 dkg dió
- 1 evőkanál olívaolaj
- 4 dkg parmezán
- 4 dkg mascarpone
- 4 dkg gorgonzola
- só, bors
- 6 dl zöldségalaplé
A hagymát apróra vágom, és a zöldségalaplevet felteszem melegedni. Egy nagy serpenyőben felhevítem az olívaolajat, pár perc alatt üvegesre pirítom benne a hagymát, majd hozzáadom a rizst, és addig kevergetem, amíg áttetsző lesz az összes szem. Ekkor elkezdem merőkanalanként adagolni hozzá az alaplevet, és folyamatos keverés mellett addig főzöm, amíg elfogy az összes alaplé. A főzés vége felé egy kevés olvasztott vajon pár percig pirítom a diót. Ha a rizs elkészült, belekeverem a maradék vajat, a háromféle sajtot, és a dió nagy részét. Megkóstolom, és ha szükséges megsózom (lehet természetesen borsozni is). Azonnal tálalom, és a félretett dióval díszítem.
2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.
2 megjegyzés:
Erre beneveznék :)
:-)))
Megjegyzés küldése