2010. március 29., hétfő

Minestrone (vagy legalábbis valami olyasmi)

Sajnos a zöldségleveseket nem tudom olyan szépen fényképezni, mint szeretném, ezért nem is tenném ezt most ki. A minestrone receptekkel az a bajom, hogy általában kell hozzájuk tíz különböző zöldség, de mindegyikből csak egy picike, és a kész étel 8-10 adag. Ez egy kétszemélyes háztartásban, miniatűr fagyasztóval kivitelezhetetlen. Ezért csak olyan alapanyagokat használtam, amiből lehet keveset is venni, illetve akad a fagyasztómban (mirelit zöldborsó és megtisztított angolzeller kell legyen nálam).

Hozzávalók:

  • 3 nagyobb gomba
  • 6 szelet bacon
  • 1 hagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 szál angolzeller
  • 40 dkg-os fehérbab konzerv
  • 40 dkg darabolt paradicsomkonzerv vagy 2-3 dl dobozos sűrített paradicsom
  • 2 marék zöldborsó
  • 1 liter zöldségalaplé (szárított zöldségkeverékből is jó)
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • reszelt sajt, vagy mozzarella a tálaláshoz

A hagymát és a szalonnát apróra vágom, egy nagy (3 literes) fazékba teszem, és megsütöm (ha szükséges, öntök alá egy kis olajat). Miután a hagyma üvegesre párolódott, mellédobom a felkarikázott szárzellert, és a kockákra vágott répát. Átforgatom, pár percig együtt sütöm őket, majd felöntöm a paradicsommal és a zöldségalaplével. Lefedve 15 percig főzöm, és közben felkarikázom a gombát. A leveshez adom a leszűrt babot, a borsót, a gombát, és annyi vizet, hogy tele legyen a fazék, majd még 6-8 percig főzöm. Végül belekeverem a petrezselymet, és ha szükséges megsózom. Reszelt sajttal, vagy mozzarella darabokkal tálalom.

4 egytálételnek beillő adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sonkás-borsós rizottó Hasonló rizottó volt már a blogon, ez most azonban egy húsvétra hangolt verzió, sonkával és zöldség- vagy csirkealaplé helyett a sonka főzőlevében puhára fövő rizzsel. Nálunk „magában” kenyérrel, retekkel és tormával nem f… Tovább
  • Tésztasaláta A tésztasaláta nagyon jó „találmány”, másnap is tökéletes, azaz lehet vinni munkába vagy iskolába, egyszerűen elkészül, és általában több zöldséget és kevesebb tésztát tartalmaz, mint egy hagyományos tésztaétel. Persze ezt… Tovább
  • Lazacos üvegtészta Volt még egy szelet lazac a fagyasztóban, amit most nem sütve akartam elkészíteni, hanem valamilyen más formában. Nem volt határozott elképzelésem, csak az, hogy nem grillezem/sütőben sütöm. Az nyilvánvaló volt, hogy lazac… Tovább
  • Spárgás minipite Én szezonban spárgát ennék spárgával. Nem szoktam megunni, mert eléggé felfokozott állapotba tudok kerülni attól, hogy az évnek csak egy rövid szakában elérhető, és annyi különböző ételt lehet (és szoktam is) készíteni bel… Tovább
  • Mentás, csirkés penne Nagyon finom, nem tudom miért, de nekem az utóbbi időben ez a kedvencem (persze menta nélkül) – pedig sokat, és sokfélét főztem, volt miből választani. Az enyhén mustáros tejszínes mártás, a zöldségek és a csirkehús bármel… Tovább

3 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Én is nagyon csípem a minestrone leveseket. Nagy adaggal kell belőle főzni, akkor lesz jó!

Ami a fotózást illeti, bár nem vagyok nagy ász, a leveseket tényleg nehéz. Azt szoktam csinálni, hogy fogok egy szebb tányért, kanalat, stb. és azt mutogatom, nem direkt a levest.

Lilla írta...

pláne az yilen leveseket, amik nem átlátszóak, csaka felső 2-3 mm-erük soso áttetszik. egy jó sűrű "matt" krémlevest annyival könnyebb!

GasztroRéka írta...

5 l alatt nekem még nem sikerült minestrone-t főznöm,így egy része mindig a fagyasztóba került.:)