2010. március 14., vasárnap

Zöldségleves

zoldsegleves1

Nagyjából három kategóriába szoktam sorolni a leveseket: vannak a krém és/vagy egy zöldségből készülők, vannak a húsosak és van „A zöldségleves”. Semmi extra, az összes közül a legegyszerűbb, teljesen hagyományos, pirospaprikás zöldségleves. Nyáron érdemes friss répából és borsóból készíteni, addig azonban be kell érni a mirelit keverékekkel (szerintem mondjuk semmi baj a mirelit zöldségekkel). Én olyat használtam, amiben sárgarépa, borsó, kukorica és apróra vágott burgonya van, de a karfiolos és brokkolis változatok is megfelelnek.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 25 dkg mirelit zöldség
  • ha a zöldségkeverékben nincs burgonya, néhány evőkanálnyi levestészta
  • só, szerecsendió

Az olajat felhevítem, átforgatom rajta a zöldséget, megszórom a pirospaprikával, és összekeverem. Felöntöm kb. 1 liter vízzel, és negyed óráig főzöm. Ha tésztával készítem, akkor a tészta főzési idejének megfelelő időben beleteszem a tésztát, hogy a tészta és a zöldségek ugyanakkorra puhuljanak meg. Végül sóval, (borssal) és szerecsendióval fűszerezem, és azonnal tálalom. Lehet természetesen vajgaluskát vagy csipetkét is belefőzni.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tejszínes hagymaleves Hagymaleves receptből sosem elég. Ez a legújabb, a nemrég kiadott DM-es Alnatura szakácskönyvből van (nagyon jó kiadvány egyébként, nem termék-elhelyezéses, a fogások évszakonként vannak csoportosítva előételtől desszertig, … Tovább
  • Csirkeleves póréval és zellerrelErről most nem sikerült értékelhető fényképet csinálni, de a receptet azért közreadom, mert nagyon jó.A húslevessel még mindig ki lehet üldözni a világból, és a főfogás + desszert elé még mindig nem hiányzik nekem a leves, de… Tovább
  • Currys cukkinileves Újabb szakácskönyv-avató recept. Azt leszámítva, hogy nem eszem tengeri dolgokat és disznóhúst, abszolút végigfőzhető könyv az Everyday Food – Great Food Fast (és ez azért elég nagy szó szerintem). 250 gyorsan elkészíthető r… Tovább
  • Paradicsomleves & sajtos melegszendvics Azt hiszem az egyik legjobb szakácskönyv-vételem a “Martha’s American Food” volt. Elég sok receptet megcsináltam már belőle, és mindegyik remek lett. És pontosan a recept szerint működött (ez sem alap sajnos, van hogy nem si… Tovább
  • Almás zellerkrémleves Hurrá, visszatértem! Elromlott a routerünk. Kb. 3-4 év után, de volt rá 11 év (!) garancia. Amit szerencsére nem az eladónál kellett érvényesíteni, aki elírta a garancialevelet és 11 hónapot írt be oda, ahova 11 évet kellett… Tovább

0 megjegyzés: