2010. július 23., péntek

Rizottóval töltött cukkini

Van egy szokásos “alap” töltött cukkini receptem, de ott mindig probléma, hogy mi lesz a kivájt cukkini-darabokkal, ezért csak be szoktam szórni a tepsibe a cukkinik mellé, hogy majd csak megsül külön az is, és megeszegetjük mellé. (Ráadásul ott a szokásos problémám, a kismillió edény és munkafolyamat). Változtatni kellett hát a dolgokon, és új irányba terelni a műfajt.

Hús, rizs sajt, zöldség – miben vannak ezek együtt, hát a rizottóban, és direkt sokat csinálok a töltelékből (hiszen a kivájt daraboktól eleve megtelne a cukkini-csónak, hígítani kell és a fölösleget elfogyasztani), egy részét megesszük rögtön, vacsorára rizottóként, a maradékkal megtöltöm a mélyedéseket, sütöm kicsit, és készen van a másnapi ebéd. Nos az elgondolás tökéletesen működött.

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb cukkini (nem mértem mekkora volt)
  • 1 hagyma
  • 10 dkg húsos szalonna
  • reszelt sajt
  • zöldségalaplé
  • 1 pohár bor
  • fél doboz kukoricakonzerv
  • só, bors

A cukkinit hosszában és keresztben is félbevágom, és karalábévájóval “csónakot” csinálok belőle. A kivájt darabokat késsel félbe-harmadba vágom, a hagymát és a szalonnát felkockázom. A hagymát és a szalonnát egy fazékba/serpenyőbe teszem, és pár percig rendszeresen megkavarva sütöm. Hozzáadom a rizst, átforgatom, felöntöm a borral, majd belekeverem a cukkini darabokat, és folyamatos keverés mellett kanalanként adagolom hozzá a forró zöldség-alaplevet. Miután a rizs kellően puha, lehúzom a tűzhelyről, ha szükséges, sózom, borsozom, belekeverem a lecsöpögtetett kukoricát, némi reszelt sajtot (egy kevés maradjon a tetejére), és lefedve pár percig állni hagyom. Megtöltöm a rizottóval a kivájt cukkinikat, szórok a tetejükre egy kis reszelt sajtot, és forró (200 fok, légkeverés) addig sütöm, amíg a sajt megpirul. a maradék rizottót frissen megeszem.

2 + 2 fős adag (2 adag rizottó és 2 adag töltött cukkini)

Kapcsolódó bejegyzések

  • PuliszkaIsmét változtatás nélkül anyámtól, puliszka. Mivel apám nem szereti a juhtúrót, ezért reszelt sajtot szokott bele tenni, de eredetileg juhtúró kellene bele.  Általában előző nap elkészíti, hidegen jól lehet szeletelni, szóval… Tovább
  • Sütőtökös rizottóEz a többiek kedvenc rizottója. Én a sárgarépás-zelleres verziót is szeretem, nem döntöttem el, hogy melyiket jobban. Talán mindig azt, amelyik éppen van. A húsos szalonna - sütőtök nagyon jó párosítás, leves, tészta, rizottó… Tovább
  • Spárgás rizottó Variációk spárgára: második felvonás (első itt). Ideális azoknak, akik esetleg a spárga állagától irtóznak, és nem az ízétől. A spárga majdnem egésze (vagy akár az összes) összeturmuxolva kerül a rizottóba. Hozzávalók: … Tovább
  • Paradicsomos rizottó Az egyik kedvencem. Hagyományosan nem kerül bele hús, és előételnek fogyasztják, én azonban egy kis húsos szalonnával szoktam turbózni, és egytálételnek tálalom fel. Hozzávalók: 15 dkg húsos szalonna 2 dl kerekszem… Tovább
  • Csirke-saslik Itt a grillszezon. A másodikon a faszénen sütés kicsit nehezen kivitelezhető (nem szeretnék az erkélyen ufógrillezni és a szénnel összemocskolni mindent), úgyhogy marad a már többször emlegetett grillserpenyő. Bambusznyárs… Tovább

3 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Hmmmm.... de guszta! :) És az a kis kikandikáló szalonna darabka... vittem a receptet! :))
Szép az új blogruhád! :)

Bori írta...

;-) Üdv a rózsaszín bloghátteresek körében!!! :-D Szép!

Lilla írta...

:-) köszi lányok