2009. szeptember 30., szerda

Curry-s, kókusztejes bableves

bableves1

Tartalmas babos-csirkés leves, de nem a megszokott fajtából, hanem a már sokszor éltetett kókusztejes-chilis vonalon. Mindig tartok a kamraszekrényben pár bab- és kókusztej konzervet (a kukorica és a paradicsom mellett), mert nagyon sokféleképpen fel lehet őket használni, minimális friss hozzávalóval is akár, ha úgy hozza a sors. Sokkal jobban mutat a leves, ha nem két ugyanolyan babkonzervből készül, én kétféle vesebabot használtam, de lehet az egyik tarkabab konzerv is, csak arra ügyeljünk a vásárlásnál, hogy ne ízesített legyen (paradicsomos stb.). Mivel víz nem kell a levesbe - vagy csak nagyon kevés, ha nagyon elfőne a leve -, csak kókusztej, ezért habarás és rántás nélkül is garantáltan elég sűrű lesz.

Hozzávalók:

  • 25 dkg csirkemellfilé
  • két különböző 40 dkg-os babkonzerv (tarkabab, fehér- vagy vörös vesebab)
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 6 dl kókusztej
  • 4 közepes paradicsom
  • fél csokor újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 teáskanál szárított zöldségkeverék vagy 1 darab bio leveskocka
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 evőkanál curry
  • chili ízlés szerint
  • 1 lime

A babot leszűröm, leöblítem, és papírtörlőre teszem. A csirkemellet falatnyi kockákra vágom, és felkarikázom az újhagyma fehér részét, a zöld részeket félreteszem, később még kelleni fog az is. A paprikát apró kockákra vágom, a paradicsomot kimagozom, és kis darabokra vágom azt is. Egy fazékban felforrósítom az olajat, rádobom a húst, az újhagymát, a paprikát, a zúzott fokhagymát, a chilit és kb. 6-8 percig pirítom. Hozzáadom a curry-t és a kakukkfüvet, majd egy perccel később a paradicsomot, és 2-3 percig együtt párolom, amíg a paradicsom kicsit összeesik. Belekeverem a babot, a kókusztejet, a szárított zöldségkeveréket, és lefedve 10 percig főzöm. Közben felkarikázom az újhagyma zöldjét, takarékra kapcsolom a főzőlapot, belekeverem a hagyma nagy részét, belefacsarom a lime levét, sózom, és még 1-2 percig a tűzhelyen hagyom. Forrón a maradék újhagymával megszórva tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mexikói lasagne Nem sikerült szépen szedni :-)De valami csodálatos. Rengeteg zöldség (bab, paradicsom, spenót), nagyon finom, és nagyon gyorsan elkészül. Mert követtem Sarah példáját, és üveges paradicsomszószt használtam (aminek előtte gon… Tovább
  • Fehérbab és gomba ragu – “Végigfőzni a Meatless-t” Jól haladok ezzel a végigfőzős-projekttel. Heti 3-4 receptet tűztem ki, és eddig sikerült is tartani.Persze jó lenne, ha már paradicsom-cukkini-spárga szezon lenne, akkor új “távlatok” nyílnának meg előttem. Nem mintha már a… Tovább
  • Fetás bab-krém Villámgyors mártogatnivaló – tortillachipshez, zöldségekhez – vagy ahogy én ettem, ropogós svéd “kenyérre” kenve. Csak pár hozzávaló, és egy aprító kell hozzá.Ha túl sűrű, egy kis joghurttal lehet hígítani.Amúgy az ehavi Goo… Tovább
  • Fattoush fetával – “Végigfőzni a Meatless-t” Újabb elmondhatatlanul sok munkával járó recept… Eltartott vagy 5-6 percig. Ha valaki lassabban pucol hagymát és darabol, lehet hogy 10 percre lesz szüksége. Durva, mi? Hozzávalók: 1 vörös vesebab konzerv, átöblítve és lesz… Tovább
  • Vega chilis bab – “Végigfőzni a Meatless-t” Kapóra jött, hogy kaptam a Zöldségkosárban egy zacskó szárazbabot. Megfőztem az egészet, egy része klasszikus bablevesként, egy része pedig így, vegetáriánus chiliként végezte.Itt ez a könyv, benne 170+ jobbnál-jobb húsmente… Tovább

4 megjegyzés:

starfi írta...

nagyon jól hangzik!:)

Chef Viki írta...

Ez csodás!

Bónuszként, ha ez nem elég, a kép is gyönyörű!

Gyöngyi írta...

Izgalmas.. levesbe kókuszízt még nem kóstoltam, a látvány alapján ki kell próbálnom!

Lilla írta...

és legalább oylan finom, mint amilyen jól kinéz.....