2010. április 7., szerda

Gombás spagetti

gombasteszta1

Teljesen minimalista gombás spagetti, de nem hagyhattam ki, hogy ne tegyek bele egy kis szárított vargányát, ha egyszer „ott figyel” a szekrényben. Azt hittem, hogy a mindössze 25 grammos doboz semmire sem lesz elég, de már két ételhez használtam belőle, és még mindig egészen sok van benne. Lehet még egy kis vermuttal vagy fehérborral fokozni az ízeket, nekem sajnos épp’ egyik sem volt itthon, csoki likőrt pedig mégsem önthettem bele alkohol gyanánt.

Hozzávalók:

  • 25 dkg csiperkegomba
  • 5 g szárított vargánya
  • 2 dl tejszín
  • só, bors, szerecsendió
  • 1 evőkanál vaj
  • 35 dkg spagetti
  • 1 teáskanál citromlé

A vargányát kb. egy órára vízbe áztatom, és a csiperkét felszeletelem. Egy nagy fazékban vizet forralok, és amikor beleteszem a tésztát (a zacskón írt ideig főzöm, ez nekem 8-9 perc volt), elkezdem a mártást is. Egy serpenyőben megolvasztom a vajat, és nagy lángon pár percig sütöm benne a csiperkét. ezután hozzá adom a kis darabokra vágott vargányát, a tejszínt, a citromlevetés sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezem. Addig főzöm, amíg a tészta elkészül, és közben belekeverek pár kanálnyit a tészta főzővizéből – akkor jó, ha viszonylag híg és sok a mártás. A megfőtt, lecsöpögtetett tésztát összekeverem a mártással, és azonnal tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kínai tészta gombával és mandulával Hozzávalók: kb. 18 dkg kínai tészta (nekem ez 3 “kocka” volt, a fél kilós csomagban ugyanis 8 van) 1 kis hagyma vagy 2-3 szál újhagyma 3 evőkanál tejszín (vagy mascarpone) 25 dkg gomba 1 teáskanál olaj … Tovább
  • Bab-burger Néha rákattanok különböző ételekre, és rövid időn belül többfélét kipróbálok belőlük. Tudományosabban fogalmazva: „körbejárom a témát”. Most hamburger és palacsinta hetek vannak, csirkés burger már volt, ez most egy vegetári… Tovább
  • Zöldséges rétes Hozzávalók: 1 csomag (150g) 6 lapos réteslap 2 tojás 125 g sovány túró 2 marék reszelt sajt só, bors, szerecsendió zöldfűszerek 35 dkg mirelit zöldségkeverék 1 tojás/tojásfehérje olaj/olvasztott … Tovább
  • Gombakrémleves Hozzávalók: 50 dkg gomba olaj 1 hagyma 1-2 zellerszár víz/zöldségalaplé tejföl/tejszín 1 pohár fehérbor reszelt sajt petrezselyem só, bors (extra: szárított vargánya stb.) Kevés olajon pá… Tovább
  • Zöldséges marha ragu Nagyon finom omlós, telt ízű étel született ebből a receptből. A mustáros burgonyapüré pedig egy nagyon kellemes meglepetés volt, tökéletesen illik a húshoz, és az elkészítése sem bonyolult: a szokásos módon elkészített burg… Tovább

1 megjegyzés:

Niki írta...

Nagyon klassz...hm...most ezt a"kis"adagot fent szivesen megenném:)