Omlós tészta, lekvár és ropogós zabpelyhes morzsa, tökéletes reggelire egy tejeskávéval, vagy uzsonnára teával. Egy kicsit több edény kell hozzá, mint amit ideálisnak tartok, de egyszerű elkészíteni, nyugodtan be lehet vonni akár a gyerekeket is. Bármilyen – elsősorban piros – lekvárral jó, áfonyával, málnával, ribizlivel…
Hozzávalók:
A tetejére:
- 5 dkg vaj
- 7,5 dkg barnacukor
- 7,5 dkg liszt
- 2,5 dkg zabpehely
- 2,5 dkg napraforgómag
A tésztához:
- 4 dkg vaj
- 2 nagy vagy 3 kisebb tojás
- 20 dkg liszt
- 12 dkg porcukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 csipet só, (fahéj)
- 2 dl tejföl
- kb. 40 dkg meggylekvár
Először összeállítom a tetejére kerülő morzsát: megolvasztom a vajat, majd először a zabpelyhet és a napraforgómagot, majd a cukrot és a lisztet keverem bele egy villával. Beteszem a hűtőbe, amíg a többi résszel elkészülök. A sütőt előmelegítem 180 fokra (alsó-felső sütéssel), és egy kb. 20x30 cm-es tepsit kivajazok, és kiszórok liszttel. A tésztához a lisztet, a sót, a porcukrot és a sütőport egy tálba szitálom, és összekeverem. A vajat megolvasztom, belekeverem a tejfölt és a villával enyhén felvert tojásokat. A tejfölös keveréket a liszthez öntöm, és alaposan összekeverem. A tésztát a tepsibe öntöm, és elsimítom a tetejét. Kiskanállal a tetejére adagolom az alaposan összekevert lekvárt, majd egy késsel óvatosan kicsit összekeverem a tészta felszínével. Egyenletesen a tetejére szórom a zabpelyhes morzsát, és kb. 30 perc alatt megsütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, majd szeletekre vágva tálalom.
Kb. 20x30cm-es tepsinyi lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.
2 megjegyzés:
Hú nagyon jól hangzik és irtó guszta!
Szerintem barackos verzióban is megállná a helyét, a napraforgóhoz jól illik a sárgabarack íze!
DeeDee
némileg elfogult vagyok a piros lekvárokkal szemben... most ráadásul meggy-napjaim vannak (az eper mellett) :-)
Megjegyzés küldése