2010. április 26., hétfő

Leveles tésztába csomagolt csirkemell

csirke1

Néha olyan ételre van szükség, ami a sütést leszámítva előre elkészíthető, és a sütése nem igényel semmilyen konyhai jelenlétet (ehhez természetesen ismernünk kell a sütőnket, mert lehet, hogy ami nekem 30 perc, másnak csak 25). Nem csak akkor jön ez kapóra, ha vendégeket várunk, mert így részt tudunk venni a társalgásban, ahelyett, hogy a tűzhely előtt ügyködnénk végig, hanem akkor is, amikor este farkaséhesen esünk haza, és inkább a fotelben relaxálnánk fél órát, nem pedig a vacsorával bajlódnánk.

Hozzávalók:

  • 50 dkg leveles tészta (lehetőleg előnyújtott)
  • 20 dkg gomba
  • 6 szelet csirkemell-filé
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • apróra vágott petrezselyem
  • só, bors
  • 1 tojás

A gombát felszeletelem, és a zúzott (vagy apróra vágott) fokhagymával együtt pár percig sütöm az olajban. Ezután sózom, borsozom, petrezselymet keverek bele, és félreteszem hűlni. Ha szükséges, kinyújtom a leveles tésztát, és 6 téglalapra vágom. Mindegyik téglalapra teszek egy szelet csirkehúst – a rövidebbik oldallal párhuzamosan, nem baj, ha a hús vége egy picit lelóg a tésztáról), rakok rá a gombából, ráhajtom a tészta másik felét, és alaposan lenyomkodom a szélét. Ha előre dolgozunk, ennél a pontnál kell betenni a hűtőbe pár órára. A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeveréssel, anélkül 220-ra), és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A leveles tésztás csomagokat óvatosan átteszem a tepsibe, megkenem a tetejüket a felvert tojással, és kb. 30 perc alatt megsütöm. Salátával vagy párolt zöldséggel kínálom.

3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Spárgaragu húsgombóccal Hugi szerzett nekem antikváriumból egy sárgás könyvet, amiből ez az első recept, amit kipróbáltam. Kicsit pepecselős, hétközben biztos, hogy nem foglalkozom ennyit a főzéssel, de hétvégére remek. Spárga, marhahús, tejszín, f… Tovább
  • Mustáros-hagymás csirkecomb Végre egy Stahl-recept, amire azt tudom mondani (a mogyoróvajas kekszen és a görög citromos csirkén kívül), hogy remekül működik úgy, ahogy a könyvben le van írva. Azt már a görög csirkénél megtanultam, hogy a serpenyő sütőb… Tovább
  • Taquito (Flauta) Illetve “fitness” taquito, mert nem olajban sütöttem őket, hanem sütőben. A taquito (avagy flauta) kisméretű tortillalap csirkés vagy marhahúsos töltelékkel töltve, szorosan feltekerve és olajban megsütve. Rendszerint kettév… Tovább
  • Csirke paradicsommal és olajbogyóval A Pinteresten jött szembe ez a recept (itt van az eredetije), jópofa dolog a Pinterest, és elégedett vagyok magammal, mert a food-táblámra berakott receptek közül már egy csomót megcsináltam.A hús egyébként nagyon finom :-) … Tovább
  • Sütőtökös-marhahúsos pite Erősen átdolgozva a GoodFoodról (így jár, aki nem vásárol be elég figyelmesen, és az édesburgonyát élből lecseréltem sütőtökre). Azért ezek a “cottage pie”-ok nagyszerű ételek. Különösen ilyen hideg, lehangoló időben (még a … Tovább

0 megjegyzés: