2010. április 26., hétfő

Leveles tésztába csomagolt csirkemell

csirke1

Néha olyan ételre van szükség, ami a sütést leszámítva előre elkészíthető, és a sütése nem igényel semmilyen konyhai jelenlétet (ehhez természetesen ismernünk kell a sütőnket, mert lehet, hogy ami nekem 30 perc, másnak csak 25). Nem csak akkor jön ez kapóra, ha vendégeket várunk, mert így részt tudunk venni a társalgásban, ahelyett, hogy a tűzhely előtt ügyködnénk végig, hanem akkor is, amikor este farkaséhesen esünk haza, és inkább a fotelben relaxálnánk fél órát, nem pedig a vacsorával bajlódnánk.

Hozzávalók:

  • 50 dkg leveles tészta (lehetőleg előnyújtott)
  • 20 dkg gomba
  • 6 szelet csirkemell-filé
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • apróra vágott petrezselyem
  • só, bors
  • 1 tojás

A gombát felszeletelem, és a zúzott (vagy apróra vágott) fokhagymával együtt pár percig sütöm az olajban. Ezután sózom, borsozom, petrezselymet keverek bele, és félreteszem hűlni. Ha szükséges, kinyújtom a leveles tésztát, és 6 téglalapra vágom. Mindegyik téglalapra teszek egy szelet csirkehúst – a rövidebbik oldallal párhuzamosan, nem baj, ha a hús vége egy picit lelóg a tésztáról), rakok rá a gombából, ráhajtom a tészta másik felét, és alaposan lenyomkodom a szélét. Ha előre dolgozunk, ennél a pontnál kell betenni a hűtőbe pár órára. A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeveréssel, anélkül 220-ra), és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A leveles tésztás csomagokat óvatosan átteszem a tepsibe, megkenem a tetejüket a felvert tojással, és kb. 30 perc alatt megsütöm. Salátával vagy párolt zöldséggel kínálom.

3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: