2010. április 4., vasárnap

Tőkehal petrezselyem-mártással

hal2

A halról nem tudok saját véleményt alkotni, az egyszemélyes közönségnek szokás szerint nagyon ízlett, a petrezselyem-mártást viszont megkóstoltam. Elképesztően jó lett. Biztosan fogom máshoz is készíteni, mert igazán kár lenne lemaradnom róla, és ehhez az egy ételhez száműzni, mert elég sok potenciál van benne. Tócsnihoz, cukkinifasírthoz, vagy akár egy egyszerű grillezett csirkemellhez is nagyszerű.

Hozzávalók:

A halhoz:

  • kb. 40 dkg tőkehalfilé
  • kevés liszt
  • 1-2 kanál olaj
  • pár szelet bacon (annyi, ahány halszelet van, nekem 4 kellett)

A petrezselyem-mártáshoz:

  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 babérlevél
  • apróra vágott petrezselyem (én fagyasztottat használtam, kb. két kisebb diónyit tettem bele)
  • 1 kis fej hagyma
  • só, szerecsendió

A halat – ha mirelit – hagyom felengedni, a tejet felforralom a cikkekre vágott hagymával és a babérlevéllel. Pár percig gyöngyözve főzöm, majd minimum fél órára félreteszem hűlni. Miután a hal felolvadt és a tej lehűlt némi ügyességre van szükség (különösen ha még köretet is készítünk mellé), mert több serpenyőben kell bűvészkedni. Ha ez nem megy, érdemes a mártással kezdeni, azt lehet a legkönnyebben melegen tartani. A mártáshoz egy kisebb edényben felolvasztom a vajat, beleszórom a lisztet, és kb. fél percig pirítom, majd átszűrve, folyamatos keverés mellett lassan hozzáöntöm a tejet. Miután felforrt belekeverem a petrezselymet, kicsit megsózom, és szerecsendióval ízesítem. A halat papírtörlőn megszárítom, egy kevés lisztet megsózok, és beleforgatom a halszeleteket. Egy nagy serpenyőben kevés olajat hevítek, és oldalanként pár perc alatt megsütöm a halat és a bacont. Tálalásnál a halszeletekre teszem a szalonnát, tetszőleges köretet pakolok mellé, és külön adom hozzá a mártást, hogy mindenki oda locsolhassa, ahova neki szimpatikus.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Fetás-baconos sült tészta Szeretek főzni, de nem szeretek (mindig) a konyhában tölteni napi több órát. A tésztaételeket ezért is szeretem, mert változatosan és gyorsan el tudom őket készíteni. Ritkán választom a sütőben összesütött változatokat, me… Tovább
  • Zöldborsóleves csirkehússal Nagyon sokáig kell főzni, de megéri. Annyit tudok hozzáfűzni, hogy: a hétvégén új kedvenc levest avattunk. Ez szerintem mindent elmond. Hozzávalók: fél csirkemellfilé 30 dkg mirelit zöldborsó 1 fej hagyma 4 s… Tovább
  • Sztrapacska A nagymamamám egyik specialitása volt, ha eleget unszoltuk, mindig nekiállt a sztrapacskafőzésnek. Unszolásra a krumpli lereszelése miatt volt szükség, nem valami kellemes konyhai feladat a kézi reszelőn reszelgetni majd’ … Tovább
  • Cukkinis-baconös tészta A soron következő cukkini adag. A kész ételen nem látszott, de most csíkos (görögdinnyére emlékeztető) cukkínikhez jutottam hozzá. Amire kíváncsi vagyok, az a sárga, hogy más-e az íze, de azt még sehol sem láttam, lehet, h… Tovább
  • Zöldborsós, csirkés rizottó Rengeteg mirelit borsó van a mini fagyasztómban, ezért folyamatosan borsós ételekben gondolkozom, a nagy töprengésben rájöttem, hogy borsós rizottó még nem volt. Ezen sürgősen változtatni kellett, úgyhogy főztem egy adagot… Tovább

0 megjegyzés: