2010. április 9., péntek

Vaníliás keksz

keksz2

A borkorcsolya általában sós süteményt jelent, ez a keksz azonban kivétel. Nem csak teához és kávéhoz illik, hanem borhoz is. Hidegben forralt borhoz – bár hideg talán már nem lesz túl sokszor, ez az adag egy korábbi forralt borozáshoz készült.

Hozzávalók:

  • 7 dkg cukor (vaníliarúddal illatosított, vagy legyen egy része vanillincukor)
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 7 dkg liszt
  • 1 kávéskanál vanília kivonat
  • a tetejére kristálycukor

Előveszek két fazekat: egy kisebbet (1 literes elég) és egy nagyobbat. A kicsit a nagyra teszem, és annyi vizet öntök a nagyba, hogy a másik éppen ne érjen bele. Leszedem a kisebbiket, elkeverem benne a cukrot, a tojásokat és a vanília kivonatot, és közben felforralom a vizet. Miután a víz felforrt, lehúzom a tűzhelyről, fölé teszem a kisebbik edényt, és habverővel 10 percig keverem a tojásos masszát. Ezután leveszem a forró vízről, és még 5 percig keverem, kézzel vagy esetleg géppel (nekem 1 karos habverőm van – azaz pont úgy néz ki a szára, mint a kézi habverő, ez megfelelő volt, nem tudom, hogy a hagyományos is jó-e ehhez). A végére ki kell világosodjon, és sűrű habbá kell váljon. Két-három részletben beleszitálom a lisztet, és homogén masszává keverem. A habzsákra nagy lyukú fejet teszek, belekanalazom a masszát, és két sütőpapírral bélelt tepsibe kb. 2 cm átmérőjű korongokat nyomok (spirálból is ki lehet alakítani, szét fog folyni a tészta). Megszórom a tetejüket kristálycukorral, és szobahőmérsékleten 4-5 órát pihentetem. Előmelegített sütőben, 150 fokon, 20 perc alatt megsütöm.

2 tepsinyi lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Meleg spárgasaláta Legalább két hete kallódott ez a fénykép a gépemen, már-már kezdtem azt hinni, hogy nincs mit posztolnom, és újra aktivizálni kell magam a konyhában, nem csak századszorra is megsütni Nigella amerikai palacsintáját, és mellé… Tovább
  • Zabpelyhes-csokoládés szelet Egy amerikai blogról (innen) van a recept, én mindössze annyit változtattam, hogy kevesebb cukrot és magasabb kakaótartalmú csokoládét használtam. Szeretem a zabpelyhes sütiket, olyankor mindig megnyugtatom magam, hogy ez v… Tovább
  • Spárgaragu húsgombóccal Hugi szerzett nekem antikváriumból egy sárgás könyvet, amiből ez az első recept, amit kipróbáltam. Kicsit pepecselős, hétközben biztos, hogy nem foglalkozom ennyit a főzéssel, de hétvégére remek. Spárga, marhahús, tejszín, f… Tovább
  • Rizskoch-muffin Nem vagyok egy Stahl Judit-fan. Sőt. Nekem túl sok a vaj és a tejszín (hát ja ilyen is van) és túl szirupos. Elég régen betört a gasztronómiai piacra, én meg annál is régebb óta főzök, de eddig valahogy elkerültek a rece… Tovább
  • Duplacsokis spiráltorta A múlt hétvégén volt a születésnapom –sokadik, kiakasztó, hagyjuk – és e jeles alkalomból Levi ismét sütött nekem tortát. Ami már kétszer megtörtént az hagyomány? A továbbiakban is ez a tervem, mert az az elvem, hogy azért n… Tovább

0 megjegyzés: