A húsvét hangulatához hozzá tartozik a tojásfestés, aztán jön a fejtörés, hogy mi legyen a sok-sok piros tojásból. Az egyik lehetőség a rakott krumpli, azonban egy étel nem mindig elég a készletek elhasználásához (bár lehet, hogy Évike karámennyit meg tudna enni a piros szélű tojásból készült rakott krumpliból). Ez az egyszerű tojásos-póréhagymás lepény szintén nagyon jó, mert a két személyes adagba 3 tojás kell (és azt hiszem, a többség nem két főre főz). Persze nem kell vele megvárni a következő húsvétot :-)…
Hozzávalók:
A tésztához:
- 15 dkg vaj
- 30 dkg liszt
- csipet só
- 1 evőkanál tejföl
- hideg víz
A töltelékhez:
- 1 póréhagyma
- 1 kanál olaj
- 3 főtt tojás
- 2 tojás
- 1 dl tejszín vagy tejföl
- só
- petrezselyem
A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a sót, a tejfölt, és annyi vizet, hogy rugalmas tésztát tudjak belőle gyúrni. Fóliába csomagolom, és pár órára beteszem a hűtőbe. A póréhagymát kb. 1 cm vastagon felkarikázom, és kevés olajon pár percig párolom. A főtt tojásokat karikára vágom, és a sütőt előmelegítem 190 fokra (légkeveréssel, vagy alsó felső sütéssel 200 fokra). A tésztával kibélelek egy kis tepsit vagy egy közepes tortaformát, és 8 percig elősütöm. Közben szétválasztom a tojásokat, a sárgájákat elkeverem a tejföllel/tejszínnel és pár kanál apróra vágott petrezselyemmel. A tojásfehérjéket kevés sóval kemény habbá verem, és óvatosan a tejfölös masszába forgatom. Az elősütött tésztára rakom a tojásszeleteket, a tetejére kanalazom a póréhagymát, és végül ráöntöm a tojásos masszát. Kicsit (kb. 160 fokra) mérséklem a sütő hőmérsékletét, és 25-30 perc alatt készre sütöm.
3-4 adag. Eredetileg a női lapozón.
1 megjegyzés:
Nagyon jó ötlet! A hétvégi piknikezéshez is el tudom képzelni... :))
Megjegyzés küldése