2010. április 15., csütörtök

Tojásos lepény

tojasoslepeny1

A húsvét hangulatához hozzá tartozik a tojásfestés, aztán jön a fejtörés, hogy mi legyen a sok-sok piros tojásból. Az egyik lehetőség a rakott krumpli, azonban egy étel nem mindig elég a készletek elhasználásához (bár lehet, hogy Évike karámennyit meg tudna enni a piros szélű tojásból készült rakott krumpliból). Ez az egyszerű tojásos-póréhagymás lepény szintén nagyon jó, mert a két személyes adagba 3 tojás kell (és azt hiszem, a többség nem két főre főz). Persze nem kell vele megvárni a következő húsvétot :-)…

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 15 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 evőkanál tejföl
  • hideg víz

A töltelékhez:

  • 1 póréhagyma
  • 1 kanál olaj
  • 3 főtt tojás
  • 2 tojás
  • 1 dl tejszín vagy tejföl
  • petrezselyem

A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a sót, a tejfölt, és annyi vizet, hogy rugalmas tésztát tudjak belőle gyúrni. Fóliába csomagolom, és pár órára beteszem a hűtőbe. A póréhagymát kb. 1 cm vastagon felkarikázom, és kevés olajon pár percig párolom. A főtt tojásokat karikára vágom, és a sütőt előmelegítem 190 fokra (légkeveréssel, vagy alsó felső sütéssel 200 fokra). A tésztával kibélelek egy kis tepsit vagy egy közepes tortaformát, és 8 percig elősütöm. Közben szétválasztom a tojásokat, a sárgájákat elkeverem a tejföllel/tejszínnel és pár kanál apróra vágott petrezselyemmel. A tojásfehérjéket kevés sóval kemény habbá verem, és óvatosan a tejfölös masszába forgatom. Az elősütött tésztára rakom a tojásszeleteket, a tetejére kanalazom a póréhagymát, és végül ráöntöm a tojásos masszát. Kicsit (kb. 160 fokra) mérséklem a sütő hőmérsékletét, és 25-30 perc alatt készre sütöm.

3-4 adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kéksajtos karfiolleves Minimalista leves, pont az ilyen ocsmány nyálkás napokra, mint ami ma van. Állatira elegem van a télből, utálom a télikabátot, a csizmát, hogy ha kilépek az utcára folyik az orrom, a bőröm vörös és száraz, a kezem nemkülönb… Tovább
  • Gombás kence Még mindig nem tudtam megbarátkozni a kence és a mártogatós szavakkal, úgyhogy gombás-bacon-ös dip. Martha Stewartttól van ez is, akár a karamellizált hagymás. Ez is nagyon jó, Levi nem egy akkora gomba-rajongó, mint én, de … Tovább
  • Lazac póréhagymával Francia szakácskönyv + fagyasztóürítés + halevő férj + nem tudom ma mikor mit és hol ebédelek = lazac póréhagymával. Borzasztó sok jég van már a fagyasztóban*, úgyhogy megpróbálunk mindent kienni belőle, bár attól félek a sz… Tovább
  • Rakott burgonya camembert-rel A klasszikus, kolbászos (csípős-paprikás zsírban tocsogó) rakott krumplival egyikünk sincs túl jó viszonyban. Ez sokkal jobb szerintem (szerintünk), és azt hiszem legközelebb villával kicsit össze fogom törni a  burgony… Tovább
  • Vichyssoise – hideg póréhagyma-krémleves Vannak mindenféle közhelyek, hogy “a legegyszerűbb dolgok a legjobbak”, meg a nagyképűségek, hogy ugyan már “ezt bárki meg tudja csinálni” meg “bárkinek eszébe jut”. Én bevallom, hogy bár szoktam póréhagyma-krémlevest főzni,… Tovább

1 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Nagyon jó ötlet! A hétvégi piknikezéshez is el tudom képzelni... :))