A legtöbb zöldség a sütőben teljesen más ízt kap, mint főzve vagy párolva. A különböző hagymák klasszikus példák erre, de érdemes kipróbálni a sült sárgarépát is. A hús mellett sült fokhagymát általában csak magában adják a hús mellé, de nagyon jó mártás is készíthető belőle, ami szárazabb húsok esetén „szinte kötelező”. Mivel a fokhagyma először megsül, aztán megfő, a magamfajta érzékenyebb gyomrúak is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
- 4 csirkecomb, két darabba vágva
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál kakukkfű
- fél kávéskanál szerecsendió
- 10 gerezd fokhagyma
- 1 pohár fehérbor
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl erőleves
- 6-7 közepes sárgaréparépa
- 6-7 burgonya
- só, bors
Kb. egy evőkanál olajban elkeverem a kakukkfüvet és a szerecsendiót, és sóval, borssal ízesítem. A sütőt előmelegítem 200 fokra, és egy nagy tepsi egyik felébe teszem a csirkecombokat. A húst megkenem a fűszeres olajjal, mellé teszem a fokhagymagerezdeket (héjastul), és alufóliával lefedve 30 percig sütöm. Közben meghámozom és felkarikázom a zöldségeket. Leszedem a húsról a fóliát, mellé teszem a zöldségeket, meglocsolom őket kevés olajjal, és kiszedem a fokhagymagerezdeket. A tepsit visszateszem a sütőbe, és kb. 30 perc alatt készre sütöm a húst és a zöldségeket. Közben elkészítem a fokhagymamártást: a fokhagymagerezdeket megtisztítom, összetöröm, és egy lábasban kicsit megpirítom. Hozzáöntöm a fehérbort, óvatosan belekeverem a lisztet, majd felöntöm a húslevessel, és addig főzöm, amíg besűrűsödik. Mártásos edénybe öntöm és a hús mellé tálalom.
4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.
1 megjegyzés:
nyálcsorog
Megjegyzés küldése