2011. március 23., szerda

Spagetti húsgolyóval és sült zöldségekkel

Fénykép nem készült, mert abszolút nem voltam fényképezős hangulatban. Marad tehát (a mindenképp rövid, semmiképp sem szeretnék Victor Hugo-i hosszúságban kalandozni) leírás: nagyobb mogyorónyi húsgolyók, spagetti és zöld pöttyökkel tarkított narancssárga mártás.

A húsgolyókhoz, a már többször bizonyított svéd húsgolyót vettem alapul, nagyon jól kezelhető massza, a húsgolyók felszíne szép egyenletes, és jól formázhatók.

Hozzávalók:

  • 20 dkg spagetti

a húsgolyókhoz:

  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg tejszín
  • 1 tojás
  • só, bors
  • 25 dkg sovány darált marhahús
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom

a mártáshoz:

  • 35-40 dkg cukkini
  • 1 nagy piros kaliforniai paprika
  • 1 nagy hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kb. 1 dl bor
  • 1-1,5 dl tejszín
  • kevés olaj
  • reszelt sajt a tetejére

A húsgolyókhoz a zsemlemorzsát egy tálba teszem, ráöntöm a tejszínt és pár percig állni hagyom. Majd hozzáadom a többi hozzávalót, nagyon alaposan összegyúrom, és kis golyókat formázok belőle. A cukkinit és a paprikát csíkokra vágom, egy tepsibe teszem, meglocsolom kevés olívaolajjal, megszórom a  vékonyan felszeletelt fokhagymával, és 200 fokos sütőben kb. 40 percig sütöm. A sütési idő vége felé elkezdem főzni a tésztát (ill. elkezdem melegíteni a vizet hozzá), és egy (teflon) serpenyőben két részletben kevés olajon megsütöm a húsgolyókat, majd félreteszem őket, és a maradék olajon pár percig sütöm az apróra vágott hagymát. Felöntöm a borral és a tejszínnel, pár percig forralom, majd (egy megfelelő edényben) összeturmixolom a sült zöldségekkel. Ha túl sűrű a mártás, a tészta főzővizéből adok hozzá. Visszaöntöm a serpenyőbe, beleteszem a  húsgolyókat, felmelegítem amíg a tészta készre fő, majd összekeverem a lecsöpögtetett tésztával. Reszelt sajttal megszórva tálalom.

4 fős adag.

0 megjegyzés: