2010. március 24., szerda

Háromsajtos rizottó

rizotto1 Ez a rizottó felborította kissé a rangsoromat, hogy melyik is a kedvencem a meglehetősen sokféle közül, amit készíteni szoktam. Nem én vagyok a penészes sajtok legnagyobb rajongója, inkább a kemény és a friss sajtokat szeretem, de ez a rizottó elbizonytalanított. A háromféle sajt és a dió valami hihetetlenül jól passzol egymáshoz is, és a krémes rizshez is.

Hozzávalók:

  • 4 dkg vaj
  • 15 dkg rizs (arborio)
  • 1 kis fej hagyma
  • 6 dkg dió
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 4 dkg parmezán
  • 4 dkg mascarpone
  • 4 dkg gorgonzola
  • só, bors
  • 6 dl zöldségalaplé

A hagymát apróra vágom, és a zöldségalaplevet felteszem melegedni. Egy nagy serpenyőben felhevítem az olívaolajat, pár perc alatt üvegesre pirítom benne a hagymát, majd hozzáadom a rizst, és addig kevergetem, amíg áttetsző lesz az összes szem. Ekkor elkezdem merőkanalanként adagolni hozzá az alaplevet, és folyamatos keverés mellett addig főzöm, amíg elfogy az összes alaplé. A főzés vége felé egy kevés olvasztott vajon pár percig pirítom a diót. Ha a rizs elkészült, belekeverem a maradék vajat, a háromféle sajtot, és a dió nagy részét. Megkóstolom, és ha szükséges megsózom (lehet természetesen borsozni is). Azonnal tálalom, és a félretett dióval díszítem.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Bébispenót-eper saláta Újabb darab a születésnapi-eper-hétből. Ez is az eper-mániás (és spenót ügyben rettentően hanyagolt) férjnek készült. Aki még holnapig 2 évvel idősebb nálam :-) És ez a saláta, hát huhhhh OMG… Úgy mondom, hogy huhhhh, és … Tovább
  • Szedres papucs Ezt most tényleg “szó szerint”* akartam megcsinálni a Stahl – gyors édességek könyvből, de elbambultam, és nem pötyögtettem sütés előtt vajat mindegyikre – ezt mondjuk alapvetően felesleges lépésnek tartom, van a leveles té… Tovább
  • Epres túrótorta Levinek ez volt a születésnapi tortája hétfőn (nem mondhatni, hogy túl hamar felraktam a blogra). Természetesen epres, sütni sem kell, hozzáadott cukrot is alig tartalmaz (1 csomag vanillincukor – mennyi az? 10 g talán) – s… Tovább
  • Epres-nutellás keksz Eper-napokat tartunk, mert amúgy is, meg egy bizonyos eper-gyogyi férjnek erősen közeledik a születésnapja (1 napos epres menü a terv). Ez afféle felvezető (a szokásos péntek esti epres-csokiszószos gofri mellett): epres thu… Tovább
  • Epres limonádé + töltött túrós fánk Az epres limonádé a májusi nők lapja konyhából van, elvileg a gyerekek elkápráztatására szolgál, hát nálunk így harminc felé (áááh rémes, rémes, réééééémes) is nagy sikere volt. Annyit változtattam, hogy lime hiányában csak… Tovább