2010. április 30., péntek

Meggyes-zabpelyhes szelet

meggyes1[2] 

Omlós tészta, lekvár és ropogós zabpelyhes morzsa, tökéletes reggelire egy tejeskávéval, vagy uzsonnára teával. Egy kicsit több edény kell hozzá, mint amit ideálisnak tartok, de egyszerű elkészíteni, nyugodtan be lehet vonni akár a gyerekeket is. Bármilyen – elsősorban piros – lekvárral jó, áfonyával, málnával, ribizlivel…

Hozzávalók:

A tetejére:

  • 5 dkg vaj
  • 7,5 dkg barnacukor
  • 7,5 dkg liszt
  • 2,5 dkg zabpehely
  • 2,5 dkg napraforgómag

A tésztához:

  • 4 dkg vaj
  • 2 nagy vagy 3 kisebb tojás
  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só, (fahéj)
  • 2 dl tejföl
  • kb. 40 dkg meggylekvár

Először összeállítom a tetejére kerülő morzsát: megolvasztom a vajat, majd először a zabpelyhet és a napraforgómagot, majd a cukrot és a lisztet keverem bele egy villával. Beteszem a hűtőbe, amíg a többi résszel elkészülök. A sütőt előmelegítem 180 fokra (alsó-felső sütéssel), és egy kb. 20x30 cm-es tepsit kivajazok, és kiszórok liszttel. A tésztához a lisztet, a sót, a porcukrot és a sütőport egy tálba szitálom, és összekeverem. A vajat megolvasztom, belekeverem a tejfölt és a villával enyhén felvert tojásokat. A tejfölös keveréket a liszthez öntöm, és alaposan összekeverem. A tésztát a tepsibe öntöm, és elsimítom a tetejét. Kiskanállal a tetejére adagolom az alaposan összekevert lekvárt, majd egy késsel óvatosan kicsit összekeverem a tészta felszínével. Egyenletesen a tetejére szórom a zabpelyhes morzsát, és kb. 30 perc alatt megsütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, majd szeletekre vágva tálalom.

Kb. 20x30cm-es tepsinyi lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zöldséges rétes Hozzávalók: 1 csomag (150g) 6 lapos réteslap 2 tojás 125 g sovány túró 2 marék reszelt sajt só, bors, szerecsendió zöldfűszerek 35 dkg mirelit zöldségkeverék 1 tojás/tojásfehérje olaj/olvasztott … Tovább
  • Hamburger grillezett körtével és tárkonnyal A múlt heti bazsalikomos-mozzarellás után ma a grillezett körtés-tárkonyos burger volt a soros a “jegyzetfüzetemből”. Vagy ötletfüzet, vagy ‘must-have-list’, mindegy, a lényeg az, hogy még mindig van rajta pár hamburger-ter… Tovább
  • Grillezett csirke/halburger avokádóval Még mindig nem unom a hamburgereket :-) szerencsére Levi sem, úgyhogy folytathatom még egy darabig a témában való elmélyülést. Ez most egy tex-mex utralight (mivel chili nincs benne csak avokádó meg hamburgerzsemle meg ku… Tovább
  • Túrógombóc–reloaded Szerintem legalább 10, de lehet, hogy inkább 15 éve nem ettem túrógombócot. Volt ugyanis két nagy problémám vele, a gríz erőteljes jelenléte, és a pirított zsemlemorzsa a külsején, ez utóbbi azon kívül, hogy nem tetszett, á… Tovább
  • Kapucsínós minitorták Karácsonyra megkaptam Nigella ‘Hogyan legyünk házi istennők’ könyvét, amiből most készítettem el a második receptet, az elsőt erősen átdolgoztam, ezt viszont nagyjából a könyv szerint csináltam meg. Egyedül a tetejére kent … Tovább

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hú nagyon jól hangzik és irtó guszta!
Szerintem barackos verzióban is megállná a helyét, a napraforgóhoz jól illik a sárgabarack íze!
DeeDee

Lilla írta...

némileg elfogult vagyok a piros lekvárokkal szemben... most ráadásul meggy-napjaim vannak (az eper mellett) :-)