2010. április 23., péntek

Poharas cheesecake eperrel

eper1

Bár az igazi eper szezon még egy icipicit odébb van, már egyre-másra kelletik magukat a dobozos, távoli országokból származó eprek. Általában nem szoktam marokkói epret és hasonlókat venni, most azonban megkívántam, és be kell valljam, meglepően jó volt, eper illat lett tőle a lakásban, és még íze is volt. Nagyon hasonlít ez a desszert a különböző amerikai sajttortákra, csak még azoknál is egyszerűbb elkészíteni, és sokkal kevesebb zsír van benne – nem kerül bele se tojás, se a keksz összetapasztásához olvasztott vaj, valamint félig joghurtból és félig zsírszegény krémsajtból készül a 100% zsíros krémsajt helyett.

Hozzávalók:

  • 50 dkg 0%-os joghurt (vagy 20 dkg 0%-os görög joghurt)
  • 20 dkg zsírszegény krémsajt
  • 25 dkg eper
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál rum
  • 1 kávéskanál vanília kivonat
  • pár darab zabpelyhes keksz

A joghurtot egy konyharuhába kötöm, egy fakanál segítségével egy fazék fölé lógatom, és fél napra a hűtőbe teszem. Az epret összevágom, elkeverem egy evőkanál cukorral és a rummal, és pár óráig állni hagyom. A joghurtot összekeverem a maradék cukorral, a vanília kivonattal és a krémsajttal, és összetörök pár darab kekszet (nem kell nagyon finomra). Előveszek négy poharat vagy tálkát, az aljukra szórom a kekszet, rákanalazom a joghurtos krémet, és tálalásig hűtőbe teszem. Tálalás előtt elosztom a tetejükön az epret (a levével együtt).

4 adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kandírozott gyümölcsös koszorú Ez már kicsit karácsonyi hangulatú sütemény, kandírozott gyümölcs, mogyoró, citromos cukormáz… Látványos, és könnyen elkészíthető, szerintem arra is alkalmas, hogy „villogjunk” vele a rokonok/ismerősök előtt. És nem maradt… Tovább
  • Csokoládés pohárkrém Volt egy lejárat közeli tejszínem, és némi amaretti kekszem, ebből akartam minél kevesebb munkával desszertet összehozni. Nagyszerűen sikerült – már ha valaki szereti a tömény, tejszínes krémeket. Hozzávalók: 2 dl … Tovább
  • Tejcsokoládés-mogyorós pöfeteg (crinkles) Újabb crinkles, most mogyorós tejcsokoládéval, és kókuszreszelék helyett csak liszttel készítettem. Hedonisták darált mogyoró-liszt kombinációt használjanak csak liszt helyett. Nekem sajnos nem volt kéznél mogyoró (és 6 dk… Tovább
  • Rumos meggy ‘befőtt’ Rossz szó rá a befőtt, mert nem kell főzni egy másodpercig sem, de a rumos meggy túlságosan utal egy édesipari termékre, úgyhogy inkább legyen „befőtt”. Ez a legjobb dolog, amivel meg lehet tölteni a kamrát. Lenyomja az ös… Tovább
  • Mézes zserbó Mindenki által ismert sütemény, jöjjön most az én családomban kifejlesztett verzió. Apámmal szoktuk együtt készíteni, én a krémmel pepecselek, ő pedig süti a lapokat, mert csak benne van meg a türelem és a hajlandóság, hog… Tovább

7 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Ez szuper, nagyon-nagyon tetszik. Legközelebb bevetem, ha jön valaki hozzánk.

Lilla írta...

simán betoltuk ketten a 4 adagot, szóval szerintem érdemes duplázni :-)

Moha írta...

Éppen Zabfalatokat rágcsálok,de most megyek joghurtot és tejfölt kicsurgatni,estére megvan a nasi:)

Lilla írta...

akkor várom a beszámolót a kész műről :-)

Méhn Niki írta...

Nagyon gusztusos! Nekem is figyel egy doboz eper és egy krémsajt a hűtőmben... ez egy jel? :D

Lilla írta...

szerintem az :-)

szepyke írta...

A képről először azt hittem, hogy rebarbara!:)