2010. június 26., szombat

Karamelles kakaótorta

Nálunk a május tobzódás a tortákban (de csak most jutottam el addig, hogy a legutolsót posztoljam), sok (és egyre több) a májusi születésnap, ami egyre növekvő tortamennyiséget von maga után. Végigettünk mindenfélét, ez volt a legutolsó, a saját kis szülinapi tortám, ami roppant egyszerű, és gyorsan össze is lehet rakni, ami most különösen jól jött. A tejszínhabból álló krém túl egyszerűnek tűnhet, de a karamellöntettel nagyon jól kiegészítette a kakaós kevert tésztát.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg világosbarna nádcukor
  • 4 dkg kakaópor
  • 11 dkg liszt
  • 1 csapott evőkanál sütőpor
  • 10 dkg tejföl

A töltelékhez:

  • 2 dl tejszín
  • pár kanál karamell-öntet

A tetejére:

  • csokireszelék

A vajat habosra keverem a cukorral, majd beledolgozom egyesével a tojásokat. A kakaóport és a sütőport a liszthez adom, majd a tejföllel váltakozva a tojásos masszába keverem. Két 18 vagy 20 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 160 fokon (légkeveréssel) kb. 30 perc alatt megsütöm. A tejszínt félig felverem, majd karamellszósszal édesítem, és kemény habbá verem. Egy tortalapot tányérra teszek, megkenem a hab felével, karamellöntetet csurgatok rá, befedem a másik lappal, rákenem a maradék habot és csokireszelékkel és karamellöntettel dekorálom. Rögtön kicsit szétcsúszós volt, de ez később megjavult.

18-20 cm-es torta lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gnocchi Ki akartam próbálni, milyen a házi gnocchi. Nos nem rossz. Sőt. De jobb úgy nekivágni, ha van 1-2 gyurmázós, óvodáskorú gyerek a közelben, akikkel meg lehet osztani a hengergetés-villával csíkozás munkafázisokat, mert neke… Tovább
  • TócsniA tócsnit minden megyében máshogy hívják, szerintem ennek az ételnek van a legtöbb neve. A teljesség igénye nélkül: tócsni, toksa, macok, cicege, tócsi, lapcsánka, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, h… Tovább
  • TojáskrémEl kellett már használni a hűtőben található tojásokat, és vacsorára is kellett valami. Több órai megfeszített gondolkodás után, hogy mi legyen a tojásokkal - rántottát nem kívántam, palacsinta, omlett pedig kizárva a serpeny… Tovább
  • Gombával töltött palacsinta Gombára és palacsintára vágytam, triviálisnak tűnt, hogy a hortobágyi húsos palacsintát fogom megtekerni, és hús helyett gombával készítem el. Hozzávalók: a palacsintához: 1 tojás 15 dkg liszt 3 dl tej 1 dl… Tovább
  • Tökmagos, tojásos krumplisalátaCsak az öntet és a tálalás az én érdemem, de azért álljon itt a recept. Most úgysincs időm többre a konyhában. Hozzávalók:600 g krumplisó, bors5 tojás8 retektökmagopcionális: snidling / újhagyma1 gerezd fokhagyma4 evőkanál ma… Tovább

3 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Te még bika vagy? Mert az építészet és a bika igen csak összetartoznak.:)

Lilla írta...

még éppenhogy :-) május 20

Felhőlány írta...

Utólag kívánok Neked Nagyon Boldog Szülinapot! :) Nem mondom, szép kis tortával ünnepeltél! :)) A karamelles vonulat miatt (is) nagyon tetszik! :)