2010. június 20., vasárnap

Húsos táska

Megkívántam egy jó leveles tésztás húsos táskát, a pékségek kínálatával azonban roppant bizalmatlan vagyok. Nem szeretek agyonborsozott löncshúsos táskát kapni „húsos” fantázianévvel. A töltelék hamar elkészül, akinek pedig nincs kedve vagy ideje a hajtogatott kelt tészta házilagos előállításához, vegyen élesztős leveles tésztát, a sima levelessel ellentétben nincs minden boltban, de azért hozzá lehet jutni elég sok helyen.

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 30 dkg darált hús (én pulykát használtam)
  • 20 dkg gomba
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • kakukkfű
  • majoranna
  • só, bors
  • 1 kis sűrített paradicsomkonzerv fele (kb. 2 evőkanálnyi)
  • tejföl (kb. 1-1,5 dl)
  • 1 pohár vörösbor

A hagymát és a gombát apróra vágom, és a felhevített olajon pár perc alatt üvegesre párolom a hagymát. Hozzáadom a húst, majd ha mindenhol kifehéredett a gombát és az áttört fokhagymát. Pár percig együtt párolom őket, majd felöntöm a borral. Sóval, borssal, majorannával és kakukkfűvel fűszerezem, belekeverem a sűrített paradicsomot, és kb. 10 percig főzöm (sertéshez vagy marhához több idő kell). Végül pár kanál tejfölt adok hozzá, hogy sűrű és krémes legyen. A leveles tésztát két adagban vékonyra kinyújtom, nagyobb téglalapokra vágom, rakok rájuk a töltelékből, majd félbehajtom őket, és jól összenyomkodom a széleket. A húsos táskákat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, megkenem a felvert tojással, és előmelegített sütőben 200 fokon (légkeveréssel) kb. 18 perc alatt megsütöm. Hidegen is jó, de frissen-forrón a legjobb.

Kb. 10-12 darab lesz belőle.

0 megjegyzés: