2010. június 5., szombat

Spárgakrémleves csirkével

Levest viszonylag ritkán szoktam spárgából készíteni, pedig finom, és egyszerű, de nem vagyok túl „leveses”, ezért általában eszembe sem jut ez az opció. Most azonban már kitaláltam a szombati főfogást, és volt még egy kis csirkehús és spárga a hűtőben, nem volt más választásom levest „kellett” főzni. Szerintem a zeller a csirke, és az egyben hagyott spárga rügyek miatt izgalmasabb volt, mint egy sima teljesen homogén spárga krémleves.

Hozzávalók:

  • kb. 25 dkg spárga
  • 15 dkg csirkemell-filé apró kockákra vágva
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 szál angolzeller
  • 2-3 szál újhagyma
  • kb. 8 dl zöldségalaplé
  • tej (vagy tejszín)
  • só, bors

A spárgát megtisztítom, levágom és félreteszem a csúcsokat, és a maradékot kb. 3 cm-es darabokra vágom. Az újhagymát és a zellert felkarikázom, és pár percig párolom a felolvasztott vajon. Hozzáadom a spárgát, átforgatom, majd felöntöm az alaplével, és kb. 8-10 percig főzöm. Ezután félreteszem kicsit hűlni, majd összeturmixolom. Beleteszem a csirkehúst, felforralom, és forrástól számítva kb. 10 percig főzöm. Végül belekeverem a spárgacsúcsokat, némi tejet, ha szükséges megsózom, borsozom, és még 3 percig főzöm. Azonnal tálalom, még némi sajtos krutonnal lehet fokozni az élvezeteket, de magában is megállja a helyét.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: