2010. június 22., kedd

Cukkini-brie gratin

Nagyon régen kinéztem a GoodFood-on ezt a receptet, hiszen, amiben ennyi nagy kedvenc (rizs, szalonna, cukkini és brie – mást nem is nagyon tartalmaz) van, az csak jó lehet. Jó is lett :-) Amit valószínűleg legközelebb kihagyok, aza  nagyon forró serpenyőben való cukkini-sütögetés, annyit nem tesz hozzá az élményhez, mint amilyen füst lett tőle – és olyan forró volt utána a serpenyő, hogy a szalonna kockák a tűzhelyről lehúzva másodpercek alatt sültek benne pirosra.

Hozzávalók:

  • kb. 75 dkg cukkini
  • 30 dkg kerekszemű rizs
  • 15 dkg húsos szalonna (én kolozsvárit használtam)
  • 1 pohár fehérbor
  • zöldség alaplé (kb. 1 liter)
  • 1 hagyma
  • olívaolaj
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • kb. 20 dkg brie

A cukkinit kb. 3 mm vastagon felkarikázom, és egy nagy serpenyőben, kevés olajon, több részletben megsütöm/megpárolom. A maradék olajon megsütöm a kockákra vágott szalonnát, majd hozzáadom a felaprított hagymát és fokhagymát. pár percig együtt sütöm őket, majd belekeverem a rizst, és miután opálossá váltak a szemek felöntöm a borral. zöldség alaplevet öntök hozzá, és addig főzöm, amíg a rizs megpuhul – nem kell annyit kavarni mint a rizottót és merőkanalanként adagolni az alaplevet, de nem árt néha megkeverni és ellenőrizni, hogy megfőtt-e ill. kell-e még rá alaplé. Miután a rizs megfőtt, belekeverem a cukkinit, ha szükséges megsózom, és egy tűzálló tálba kanalazom. A brie-t felszeletelem, és beborítom vele a rizs tetejét. előmelegített sütőben, kb. 220 fokon pár percig sütöm, hogy a sajt megolvadjon.

4 fős adag.

1 megjegyzés:

Bori írta...

Brie... nyamm. Ezt meg is csinálom majd, köszi!