2009. szeptember 7., hétfő

Keleti tojásos sült rizs

tojasosrizs2

Gyors ázsiai egytálétel. Lehet hússal, hús nélkül, vagy akár rákkal is készíteni, én csak egy kevés húsos szalonnát használtam hozzá. A szállítást és a melegítést is jól bírja, egyszóval tökéletes hétköznapi fogás.

Hozzávalók:

  • 1 csomag gyors rizs (vagy 12 dkg hosszúszemű rizs)
  • 4 szelet bacon
  • 1 piros paprika
  • 2 tojás
  • 2 marék borsó
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csokor újhagyma (én egy kis fej vöröshagymát használtam, mert újhagyma nem volt itthon)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál kínai fűszerkeverék

A rizst megfőzöm, a főzési idő vége előtt 5 perccel hozzáadom a borsót, majd leszűröm. Közben az olajon pár perc alatt megsütöm az apróra vágott hagymát és szalonnát. Miután a szalonna megsült, hozzáadom a kis kockákra vágott paprikát, és a zúzott fokhagymát. Egy-két percig pirítom, majd hozzáadom a borsós rizst, és két percig pirítom. Közben egy bögrében villával felverem a tojásokat. A rizses keverék közepébe lyukat csinálok a fakanállal, beleöntöm a tojást, és addig sütöm – közben rendesen átkeverve az egészet -, amíg megsül a tojás. Leveszem a tűzhelyről, és elkeverem benne a kínai fűszerkeveréket.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gombás-rizses egytálétel Azt hiszem ez az idei utolsó lecsóra hasonlító fogás a konyhámban. Egy serpenyőben, 20 perc alatt elkészül a piláf módra gombával és zöldségekkel főzött rizs. Telítődtem a paradicsomos-paprikás ízvilággal, hamarosan jönnek… Tovább
  • Tejfölös-gombás csirkecsíkok Nagyon nem fogy a pirospaprikám, azt pedig nem kéne megvárni, hogy lejárjon, és semmi íze ne legyen már, úgyhogy pirospaprikás-tejfölös mártásos húst készítettem. Amúgy is volt egy kis csirkehús és egy kis gomba a fagyaszt… Tovább
  • Zöldséges thai serpenyős csirke Nagyon nehezen sikerült összehozni ezt az ételt, negyedik vagy ötödik helyen sikerült csak normális kaliforniai paprikát vennem (ott sem sikerült egy zöldet egy pirosat, csak két pirosat, de az akkor már mindegy volt), job… Tovább
  • Serpenyős kínai tésztás csirke Gyorsan összedobható, legtovább a hús és a zöldség felvagdosása tart. A tésztát (kínai tojásos) nem kell főzni, csak forró vízzel leönteni, és kb. 5 percig állni hagyni (kóstolás! nem mindegyik ugyanolyan gyorsan puhul meg… Tovább
  • Provence-i paradicsomos bab Nagyon finom vegetáriánus paradicsomos-paprikás-babos egytálétel. Sokáig készül, de elég kevés közreműködést kíván, leginkább csak rotyog a tűzhelyen. Az ilyen egyszerű, nem agyonrántásozott zöldséges ételeket sikerült kig… Tovább

4 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Nagyon jól hangzik, és szép is lett.

Lilla írta...

köszi :-)
csak jó nagy edény kell hozzá, mert nekem a legnagyobb serpenyőm kellett a két fős adaghoz

szepyke írta...

Hú, ez fúzios! A kínai és a magyar konyha fúziója! A szalonna miatt gondolom, bár tény, hogy más is eszik szalonnát, de a kínaiak nem. Nagy butaság tőlük!:DD

Lilla írta...

a jó húsos szalonna a disznó felhasználásának legjobb módja. a többi részéről elég könnyen le is tudnék mondani...