2009. szeptember 10., csütörtök

Zabpelyhes, csokis keksz

keksz2
Nagyon jó állagú, és a zabpehely miatt talán nem is olyan egészségtelen ropogtatnivaló. Egy könyvvel fotelba kucorodós délutánra tökéletes uzsonna egy pohár tejjel. A csokoládé helyett, vagy mellett lehet bele mazsolát, mogyorót, diót, vagy akár kandírozott gyümölcsöt is tenni.
keksz1
Hozzávalók:
  • 1 tojás
  • 10 dkg barnacukor
  • 15 dkg cukor
  • 1 evőkanál tej
  • 1 evőkanál kakaó
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg zabpehely
  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 teáskanál sütőpor
A sütőt 200 fokra előmelegítem, és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A vajat és a kétféle cukrot addig keverem, amíg homogén krém lesz, hozzáadom a tejet, a kakaót és a tojást, és habosra keverem. Először a sütőporos lisztet, majd a zabpelyhet, végül a kockákra vágott csokoládét dolgozom bele a tojásos-vajas keverékbe. Kanállal kis diónyi halmokat teszek a tepsibe - legyen köztük kellő távolság, mert szét fog folyni a tészta sülés közben -, és 12 perc alatt megsütöm.
3 tepsinyi adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Fehércsokoládés-meggyes sütemény „Vasárnapra kell sütemény”, mivel ez fix és megváltoztathatatlan, ezért csak egy zöldséges-húsos levest szoktam elé főzni, hogy ne dudorodó pocakkal kezdődjön utána a hét. A magában is finom, tejcsokoládés kevert tészta és… Tovább
  • Lúdláb torta Ez az egyik legelső darabja a konyhai repertoáromnak, azaz több mint tíz éves múltra tekint vissza, és azóta is sokszor készül, mert egyszerű és nagyon finom. Házilag eltett rumos meggybefőtt hiányában, a sima befőtt levén… Tovább
  • Csokoládékrémes bécsi puffancs Omlós vaníliás keksz ganache-sal, azaz tejszínből és csokoládéból álló krémmel összeragasztva… Elképesztően jó, nem tudom, hogy az közel 1:1-es vaj-liszt arány, vagy a kukoricaliszt miatt lett a keksz ennyire jó, mindenese… Tovább
  • Zserbó A zserbót azt hiszem, senkinek sem kell bemutatni, mindenki ismeri az elképesztő karriert befutó Gerbeaud Emil nevét, akinek a macskanyelven és a konyakos meggyen kívül ezt, a róla elnevezett süteményt is köszönhetjük. Els… Tovább
  • Csokoládés-meggyes kosárkák Kelt tésztás recepteket nézegettem, és borzasztóan megkívántam valamilyen péksüteményt, lehetőleg leveles tésztásat – hát hiába a hasábburgonya mellett ez a másik gyengém. Mivel pékség nincs a közelben, a közértek pékáru k… Tovább

10 megjegyzés:

hajed írta...

Szia!

Szeretnék a blogomban átadni neked egy díjat! (Edith konyhája)

Üdv: Edith

Méhn Niki írta...

A csokis zabpelyhes keksszel én is szemezek már egy ideje. :) Ilyen esős, őszi időben a legjobb odakucorogni a kanapéra könyvvel, tejjel és csokis keksszel. Kedvet kaptam hozzá! :)))

Lilla írta...

ugye, hogy ugye... sajnos most kifogytam a könyvekből... és a kekszből is...

szepyke írta...

Még soha nem ettem zabpelyhes kekszet. Legalábbis azt hiszem, hogy még soha.

Lilla írta...

és kedves szepyke, mi tart vissza? :-)

Ottis írta...

Jó ötlet ez a kakaós variáció!

Névtelen írta...

nagyon jo kis süti!mogyoroval mennyei köszi a receptet:-)ERA

Lilla írta...

örülök, hogy tetszett :-)

Bori írta...

isteni jó keksz :-) már másodjára sütöm...

Névtelen írta...

Megsutottem,egy adag tésztából lett kókuszos, áfonyás és csokis.Tokeletes! Köszönöm.Hordom enni a munkába.