2010. március 26., péntek

Narancskrémes piskótatekercs

piskotatekercs1

Alapvetően karácsonyi sütemény, alternatívája a klasszikus, csokoládés fatörzsnek. Szerintem azonban annyi süteményt nem lehet pár nap alatt végigenni, ahány a karácsonyi szakácskönyvekben és újságokban van, néhányat el kell halasztani máskorra. És a narancsos piskótatekercs mégiscsak jobban illik egy márciusi vasárnap délutánhoz, mint a mézeskalács…

Hozzávalók:

  • 1 piskótatekercs

A krémhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 narancs
  • tej
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj

A tetejére:

  • baracklekvár
  • szeletelt mandula (szárazon megpirítva)

Négy narancsnak kicsavarom a levét, és annyi tejet öntök hozzá, hogy 4 dl legyen. Elkeverem benne a pudingport, és sűrűre főzöm. A vajat habosra keverem a porcukorral, majd kanalanként hozzáadom a kihűlt pudingot. Az utolsó narancsot meghámozom, vékonyan felvágom, és ahol tudom, levágom róla a fehér hártyát. A piskótatekercset kitekerem, megkenem a krémmel (az egyik hosszabbik oldalon kb. 2 cm maradjon üresen, ez a rész kerül majd alulra a feltekerés után, így nem fog kijönni belőle a krém), egyenletesen elosztom a krém tetején a narancsdarabokat, és feltekerem. Átemelem egy tálra, megkenem a külsejét a baracklekvárral, megszórom pirított mandulával, és pár órára hűtőbe teszem.

1 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Nekem április elején van a szülinapom és a nagyikám mindig narancsos tortát sütött, úgyhogy ez most nagyon is jó időpont ehhez a sütihez.