2010. március 31., szerda

Kossuth kifli

kossuthkifli1
Folytatva a korábban megkezdett klasszikusokkal – vaníliás karika, kókuszkocka – kikövezett utat: vajas piskóta dióval megszórva, azaz kossuth kifli. Természetesen itt sincs egyetértés a különböző források között, hogy a kossuth kifli melyik süteményt takarja: a pozsonyi kiflit (azon belül is egy ritkábban készítettet, a mandula töltelékűt), vagy ezt a sokkal egyszerűbb piskóta jellegű dióval megszórt félholdat.
kossuthkifli2
Hozzávalók:
  • 3 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg dió (vagy mogyoró vagy mandula)
A cukrot és a vajat habosra keverem, majd egyenként beledolgozom a tojássárgájákat, és alaposan kikeverem. A tojásfehérjékből kemény habot verek, és a piskótához hasonlóan több adagban, felváltva a sütőporral elkevert liszttel és a tejjel a tojásos vajhoz adom. Egy nagy tepsit kivajazok, kiszórok liszttel, és beleöntöm a tésztát. a tetejét megszórom az összevágott dióval, és előmelegített sütőben, 180 fokon 30-35 percig sütöm. Miután kihűlt, pogácsaszaggatóval félholdakat szúrok ki belőle.
Nagy tepsinyi adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Áfonyás-müzlis sütemény Az eredeti receptet Martha Stewart-nál láttam, persze egy kicsit meg kellett variálnom, kevesebb cukor került a tésztába (és nem álltam neki házi granolát csinálni), valamint a liszt egy részét lecseréltem zablisztre. Nagyo… Tovább
  • Meggyes-csokoládés papucs Erősen hektikus hét volt, de megvagyok még, nem fulladtam még bele a szénhidrátba és rollerezés közben* sem csaptak el. Ez a meggyes papucs pár hete készült, valahogy elsiklottam a képek fölött. Friss és fagyasztott meggyb… Tovább
  • Fahéjas-kardamomos csiga “…olyan, mint egy fahéjas csiga, csak finomabb…” A legutóbbi IKEA-vizit alkalmával észrevettem, hogy a svéd ételek közt megbújik pár receptkártya is. Volt minimum kétféle halas (az egyik lasagne), és ez a fahéjas tekercs. Le… Tovább
  • Túrós palacsinta nektarinnal A Nők Lapja Konyhában jelent meg a recept, amit kissé módosítottam – az alapján nekem túl sűrű lett a tészta, nem tetszett a túrófánk-szerű állag, amerikai palacsintát akartam, kevés olajon/vajon. És onnantól, hogy végül elé… Tovább
  • Johnny-palacsinta aka johnnycake Vasárnap reggeli házi-istennő üzemmód, hála Nigellának (és a mindenféle édességet értékelő férjnek). A johnny-palacsinta egy kukoricalisztes amerikai palacsinta, amit a juharsziruppal és a ropogósra sütött baconnel tálalnak.… Tovább

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

:) pont ma gondoltam rá, hogy kéne ilyet sütnöm!

Moha írta...

Én is ezt ismerem Kossuth kifli néven, és nagyon finom is! Szépek lettek,olyan igazi nagymama süti:)

Névtelen írta...

Gyerekkorom sütije, köszi, hogy eszembe juttattad !
Szép ünnepet!Judit.

Névtelen írta...

Nagymamám csinált ilyen sütit, de ő "szalagáréval":), azaz szalalkálival sütőpor helyett. Úgy is hívta, hogy szalagáré.

szepyke írta...

Jaj de szép!
Rollereztél már?

Lilla írta...

aha, izomláz lett tőle a talpamban :-)

Névtelen írta...

Szia! A hozzávalóknál szerepel tej. Azzal mi lesz útközben?

Lilla írta...

beleírtam