2010. március 31., szerda

Kossuth kifli

kossuthkifli1
Folytatva a korábban megkezdett klasszikusokkal – vaníliás karika, kókuszkocka – kikövezett utat: vajas piskóta dióval megszórva, azaz kossuth kifli. Természetesen itt sincs egyetértés a különböző források között, hogy a kossuth kifli melyik süteményt takarja: a pozsonyi kiflit (azon belül is egy ritkábban készítettet, a mandula töltelékűt), vagy ezt a sokkal egyszerűbb piskóta jellegű dióval megszórt félholdat.
kossuthkifli2
Hozzávalók:
  • 3 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg dió (vagy mogyoró vagy mandula)
A cukrot és a vajat habosra keverem, majd egyenként beledolgozom a tojássárgájákat, és alaposan kikeverem. A tojásfehérjékből kemény habot verek, és a piskótához hasonlóan több adagban, felváltva a sütőporral elkevert liszttel és a tejjel a tojásos vajhoz adom. Egy nagy tepsit kivajazok, kiszórok liszttel, és beleöntöm a tésztát. a tetejét megszórom az összevágott dióval, és előmelegített sütőben, 180 fokon 30-35 percig sütöm. Miután kihűlt, pogácsaszaggatóval félholdakat szúrok ki belőle.
Nagy tepsinyi adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Victoria sponge cake – Viktória torta Igazi angol klasszikus, Viktória királynőről nevezték el, aki a délutáni teához szívesen fogyasztott ebből a meglehetősen egyszerű tortából. Mindössze két vajas piskótát kell sütni, és ezeket lekvárral és tejszínhabbal (va… Tovább
  • Lazacos üvegtészta Volt még egy szelet lazac a fagyasztóban, amit most nem sütve akartam elkészíteni, hanem valamilyen más formában. Nem volt határozott elképzelésem, csak az, hogy nem grillezem/sütőben sütöm. Az nyilvánvaló volt, hogy lazac… Tovább
  • Négysajtos lasagne A hagyományos, darált húsos raguval készülő lasagnehez képest pikk-pakk elkészül. Nem kell órákig főzni a húst, elég a sajtos besamelt többféle sajttal rétegezni (ez pedig nagyon fontos szempont, amikor kettőig suliban vagyo… Tovább
  • Fehércsokoládés mascarpone krém eperrel Mostanában ilyen kanalazós desszertekben utazom, nem azért, mert „olyan meleg van, hogy én már be se kapcsolom a sütőt”, bírom a meleget, képes vagyok a legnagyobb kánikulában is sütni (és mostanában elég sokszor vagyunk n… Tovább
  • Epres palacsinta Egy kis tavaszi hedonizmus, ez a legjobb időszak, van végre eper és spárga, lehet tobzódni a jobbnál-jobb ételekben. A krémhez én 2 napig konyharuhában csöpögtetett tejfölt használtam, ami olyan sűrű lett, hogy el sem tudt… Tovább

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

:) pont ma gondoltam rá, hogy kéne ilyet sütnöm!

Moha írta...

Én is ezt ismerem Kossuth kifli néven, és nagyon finom is! Szépek lettek,olyan igazi nagymama süti:)

Névtelen írta...

Gyerekkorom sütije, köszi, hogy eszembe juttattad !
Szép ünnepet!Judit.

Névtelen írta...

Nagymamám csinált ilyen sütit, de ő "szalagáréval":), azaz szalalkálival sütőpor helyett. Úgy is hívta, hogy szalagáré.

szepyke írta...

Jaj de szép!
Rollereztél már?

Lilla írta...

aha, izomláz lett tőle a talpamban :-)

Névtelen írta...

Szia! A hozzávalóknál szerepel tej. Azzal mi lesz útközben?

Lilla írta...

beleírtam