2010. március 31., szerda

Kossuth kifli

kossuthkifli1
Folytatva a korábban megkezdett klasszikusokkal – vaníliás karika, kókuszkocka – kikövezett utat: vajas piskóta dióval megszórva, azaz kossuth kifli. Természetesen itt sincs egyetértés a különböző források között, hogy a kossuth kifli melyik süteményt takarja: a pozsonyi kiflit (azon belül is egy ritkábban készítettet, a mandula töltelékűt), vagy ezt a sokkal egyszerűbb piskóta jellegű dióval megszórt félholdat.
kossuthkifli2
Hozzávalók:
  • 3 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg dió (vagy mogyoró vagy mandula)
A cukrot és a vajat habosra keverem, majd egyenként beledolgozom a tojássárgájákat, és alaposan kikeverem. A tojásfehérjékből kemény habot verek, és a piskótához hasonlóan több adagban, felváltva a sütőporral elkevert liszttel és a tejjel a tojásos vajhoz adom. Egy nagy tepsit kivajazok, kiszórok liszttel, és beleöntöm a tésztát. a tetejét megszórom az összevágott dióval, és előmelegített sütőben, 180 fokon 30-35 percig sütöm. Miután kihűlt, pogácsaszaggatóval félholdakat szúrok ki belőle.
Nagy tepsinyi adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Töltött tojás A töltött tojás egy nagyon jól variálható étel a legtöbbször mégis mindig ugyanúgy készül, majonézzel és egy kicsi mustárral (esetleg egy kis tejföllel). Most három egyszerű, és mindennapi hozzávalót tartalmazó változatot … Tovább
  • Ricottás málnatorta Nem az volt az eredeti tervem, hogy madárfészek-tortát sütök, csak ki akartam próbálni a kis gyümölcstorta formáimat, és csokitojásokat akartam a díszítéshez használni, hogy húsvéti legyen a dizájn. Aztán amikor mentem a f… Tovább
  • Sonkás-sajtos palacsinta Egyikünk sem az a kenyeres-felvágottas típus, úgyhogy a (nem túl nagy) húsvéti sonka is kitartott egy darabig, és különböző RENDES ÉTELEKBEN végezte, nem tormával és retekkel, kenyér mellé betolva (ha már itt tartunk, egyö… Tovább
  • Omlós húsos táska Az anyámtól tanul sütemények egyike, amióta az eszemet tudom, benne van a kézzel írott- beragasztgatott füzetkéjében. Tipikusan „semmi extra” a receptje, egy egyszerű omlós tészta sonkakrémmel töltve, mégis mindenkinek nag… Tovább
  • Tojásos lepény A húsvét hangulatához hozzá tartozik a tojásfestés, aztán jön a fejtörés, hogy mi legyen a sok-sok piros tojásból. Az egyik lehetőség a rakott krumpli, azonban egy étel nem mindig elég a készletek elhasználásához (bár lehe… Tovább

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

:) pont ma gondoltam rá, hogy kéne ilyet sütnöm!

Moha írta...

Én is ezt ismerem Kossuth kifli néven, és nagyon finom is! Szépek lettek,olyan igazi nagymama süti:)

Névtelen írta...

Gyerekkorom sütije, köszi, hogy eszembe juttattad !
Szép ünnepet!Judit.

Névtelen írta...

Nagymamám csinált ilyen sütit, de ő "szalagáréval":), azaz szalalkálival sütőpor helyett. Úgy is hívta, hogy szalagáré.

szepyke írta...

Jaj de szép!
Rollereztél már?

Lilla írta...

aha, izomláz lett tőle a talpamban :-)

Névtelen írta...

Szia! A hozzávalóknál szerepel tej. Azzal mi lesz útközben?

Lilla írta...

beleírtam