2010. március 22., hétfő

Leveles tésztában sült gombás rizs

gomba2

Lehet persze előkelőbb nevet adni neki, a tésztában sült franciául „en croute”, a gombát és a rizst sajnos nem tudom, mert nem tudok franciául. Mindenesetre azt nem árt megtanulni, hogy az „en croute” mit jelent, mert angol nyelvterületen is használják, az angolul kiírt hozzávalók mögé csapják így, franciául. Nagyon egyszerű és látványos fogás, amit ünnepekre is készíthetünk, ha vegetáriánus vendéget várunk (vagy mi magunk nem eszünk húst).

Hozzávalók:

  • 275 g-os előnyújtott leveles tészta
  • 1 kis fej hagyma
  • 4 dkg rizs
  • 25 dkg gomba
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • só, bors
  • 1 csipet (őrölt) kömény
  • 1 evőkanál citromlé (vagy reszelt citromhéj)
  • 2 tojás
  • szezámmag
  • 2 kanál olaj

Az egyik tojást megfőzöm, és félreteszem hűlni. Egy kanál olajon megpirítom a rizst, felöntöm vízzel, belekeverem a citromot vagy citromhéjat és a köményt, és megfőzöm. A hagymát apróra vágom, és a gombát felkarikázom. A másik kanál olajon pár percig sütöm a hagymát, majd hozzákeverem a gombát, és addig pirítom őket, amíg a gomba megpuhul, és elpárolog alóla a lé, amit ereszt. A tojást megpucolom, apróra vágom, a rizzsel és a petrezselyemmel együtt a gombához keverem, és sóval, borssal ízesítem. A sütőt előmelegítem 180 fokra, és a leveles tésztát kitekerem. Az én tésztám hosszabb volt, mint a sütőbe való tepsi, ezért annyit levágtam belőle, hogy pont beleférjen (legalább volt mivel dekorálni). A gombás rizst a tésztára kanalazom (a hosszabbik oldallal párhuzamos hurkát formázzon), a tésztát ráhajtom, összenyomkodom a széleket, és megkenem a maradék tojással. A levágott tésztából leveleket és köröket vágok ki, elrendezem a tésztacsomag tetején, megkenem a tetejét tojással, és megszórom szezámmaggal. Kb. 30 percig sütöm, majd tálalom.

3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Leveles tésztában sült gombás rizs Lehet persze előkelőbb nevet adni neki, a tésztában sült franciául „en croute”, a gombát és a rizst sajnos nem tudom, mert nem tudok franciául. Mindenesetre azt nem árt megtanulni, hogy az „en croute” mit jelent, mert ango… Tovább
  • Lazac avokádóval és grapefruittal A múlt héten bevásároltunk avokádóból, és gyorsan kellett velük kezdeni valamit, mert elérték a megfelelően érett állapotot. Volt a fagyasztóban lazac, úgyhogy már csak egy érett vörös húsú grapefruitot kellett hozzá venne… Tovább
  • Mangós-chilis csirkecomb Nagyon jó volt a hús is, bár ott vétettem egy hibát, túlérett mangót használtam hozzá (ez a képeken látszik is, mert nagyon sötét a gyümölcs). Amitől elveszett a mangó fűszeres íze, gyakorlatilag pontosan olyan volt, minth… Tovább
  • Mogyorós-kókuszos csirke Van egy bontott mogyoróvajam, ami pár hónap múlva lejár, ideje volt nekilátni az üveg kiürítésének. mivel a kenyérre kenés nem opció – kipróbáltam, és nem ízlik, az pedig, hogy még lekvárt is kenjek a tetejére, amerikai mó… Tovább
  • Vaníliás koszorú Klasszikus teasütemény, biztosan mindenki ismeri, szerintem minden kézzel írt receptes füzetkében benne van. Sőt egy szakácskönyvben olyan verziót is láttam, hogy kevés baracklekvárral kell csak összeragasztani, és utána f… Tovább

3 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Mekkora ötlet! Nagyon tetszik! :))
Rizs imádó vagyok, és ezt aztán minden formában (ízesítéssel) el lehet készíteni! Mentettem... :))

szepyke írta...

Levelestésztám van, rizs van, gomba van... :)
Remek ötlet!

Névtelen írta...

riz aux champignons en croute
:-)