2010. március 22., hétfő

Leveles tésztában sült gombás rizs

gomba2

Lehet persze előkelőbb nevet adni neki, a tésztában sült franciául „en croute”, a gombát és a rizst sajnos nem tudom, mert nem tudok franciául. Mindenesetre azt nem árt megtanulni, hogy az „en croute” mit jelent, mert angol nyelvterületen is használják, az angolul kiírt hozzávalók mögé csapják így, franciául. Nagyon egyszerű és látványos fogás, amit ünnepekre is készíthetünk, ha vegetáriánus vendéget várunk (vagy mi magunk nem eszünk húst).

Hozzávalók:

  • 275 g-os előnyújtott leveles tészta
  • 1 kis fej hagyma
  • 4 dkg rizs
  • 25 dkg gomba
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • só, bors
  • 1 csipet (őrölt) kömény
  • 1 evőkanál citromlé (vagy reszelt citromhéj)
  • 2 tojás
  • szezámmag
  • 2 kanál olaj

Az egyik tojást megfőzöm, és félreteszem hűlni. Egy kanál olajon megpirítom a rizst, felöntöm vízzel, belekeverem a citromot vagy citromhéjat és a köményt, és megfőzöm. A hagymát apróra vágom, és a gombát felkarikázom. A másik kanál olajon pár percig sütöm a hagymát, majd hozzákeverem a gombát, és addig pirítom őket, amíg a gomba megpuhul, és elpárolog alóla a lé, amit ereszt. A tojást megpucolom, apróra vágom, a rizzsel és a petrezselyemmel együtt a gombához keverem, és sóval, borssal ízesítem. A sütőt előmelegítem 180 fokra, és a leveles tésztát kitekerem. Az én tésztám hosszabb volt, mint a sütőbe való tepsi, ezért annyit levágtam belőle, hogy pont beleférjen (legalább volt mivel dekorálni). A gombás rizst a tésztára kanalazom (a hosszabbik oldallal párhuzamos hurkát formázzon), a tésztát ráhajtom, összenyomkodom a széleket, és megkenem a maradék tojással. A levágott tésztából leveleket és köröket vágok ki, elrendezem a tésztacsomag tetején, megkenem a tetejét tojással, és megszórom szezámmaggal. Kb. 30 percig sütöm, majd tálalom.

3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Grillezett, sajttal töltött gomba Le kell adnom pár jópár 10 kilót, úgyhogy kicsit eluralkodnak mostanában a valami grillezett/sült salátával jellegű főételek, és megpróbálok olyan süteményeket sütni, amiket nem szeretek, hogy ne azon múljon a dolog, hogy … Tovább
  • Nasi goreng A nasi goreng indonéz rizses egytálétel, amit általában reggelire esznek, és az előző napi maradék főtt rizsből készítik. Másfajta zöldségeket is lehet hozzá használni, sőt csirkehússal vagy garnélával is dúsítható, nem cs… Tovább
  • Csőben sült gombás-darált húsos tészta Ízvilágában kicsit hasonlít a bolognai ragus lasagnéhez, mert ezt is sajtos besamel, darált húsos paradicsomos ragu és tészta alkotja. Van azonban néhány lényeges különbség: sertéshús, gomba, és egyszerűbb összeállítani. A… Tovább
  • Leveles tésztában sült gombás rizs Lehet persze előkelőbb nevet adni neki, a tésztában sült franciául „en croute”, a gombát és a rizst sajnos nem tudom, mert nem tudok franciául. Mindenesetre azt nem árt megtanulni, hogy az „en croute” mit jelent, mert ango… Tovább
  • Jóasszony csirkéje Névnapokat ünnepeltünk az egyik hétvégén, akkor volt ez az ebéd. A gomba szerencsére csak a legvégén kerül a hús mellé, így az is evett belőle, aki visszautasít mindent, amiben gomba van (bár ezzel kapcsoltban új álláspont… Tovább

3 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Mekkora ötlet! Nagyon tetszik! :))
Rizs imádó vagyok, és ezt aztán minden formában (ízesítéssel) el lehet készíteni! Mentettem... :))

szepyke írta...

Levelestésztám van, rizs van, gomba van... :)
Remek ötlet!

Névtelen írta...

riz aux champignons en croute
:-)