2010. március 29., hétfő

Minestrone (vagy legalábbis valami olyasmi)

Sajnos a zöldségleveseket nem tudom olyan szépen fényképezni, mint szeretném, ezért nem is tenném ezt most ki. A minestrone receptekkel az a bajom, hogy általában kell hozzájuk tíz különböző zöldség, de mindegyikből csak egy picike, és a kész étel 8-10 adag. Ez egy kétszemélyes háztartásban, miniatűr fagyasztóval kivitelezhetetlen. Ezért csak olyan alapanyagokat használtam, amiből lehet keveset is venni, illetve akad a fagyasztómban (mirelit zöldborsó és megtisztított angolzeller kell legyen nálam).

Hozzávalók:

  • 3 nagyobb gomba
  • 6 szelet bacon
  • 1 hagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 szál angolzeller
  • 40 dkg-os fehérbab konzerv
  • 40 dkg darabolt paradicsomkonzerv vagy 2-3 dl dobozos sűrített paradicsom
  • 2 marék zöldborsó
  • 1 liter zöldségalaplé (szárított zöldségkeverékből is jó)
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • reszelt sajt, vagy mozzarella a tálaláshoz

A hagymát és a szalonnát apróra vágom, egy nagy (3 literes) fazékba teszem, és megsütöm (ha szükséges, öntök alá egy kis olajat). Miután a hagyma üvegesre párolódott, mellédobom a felkarikázott szárzellert, és a kockákra vágott répát. Átforgatom, pár percig együtt sütöm őket, majd felöntöm a paradicsommal és a zöldségalaplével. Lefedve 15 percig főzöm, és közben felkarikázom a gombát. A leveshez adom a leszűrt babot, a borsót, a gombát, és annyi vizet, hogy tele legyen a fazék, majd még 6-8 percig főzöm. Végül belekeverem a petrezselymet, és ha szükséges megsózom. Reszelt sajttal, vagy mozzarella darabokkal tálalom.

4 egytálételnek beillő adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Almás zellerkrémleves Hurrá, visszatértem! Elromlott a routerünk. Kb. 3-4 év után, de volt rá 11 év (!) garancia. Amit szerencsére nem az eladónál kellett érvényesíteni, aki elírta a garancialevelet és 11 hónapot írt be oda, ahova 11 évet kellett… Tovább
  • Juharszirupos hot dog krémes hagymával A legjobb hot dog eddig amit ettem (csináltam). A további hot-dog kísérletezéseimhez azt hiszem az elősütött bagettet mindenképp “megtartom” alapnak. Sokkal jobb, mint a puha hot dog-kiflik. (Amiket ráadásul sosem tudok norm… Tovább
  • Padlizsános-húsos cannelloni Szeretem a cannellonit – még jó, mindenféle tésztát szeretek, ami nem “magyaros, na azokkal ki lehet űzni a  világból – csak a töltögetésért nem rajongok. Általában inkább óriás kagylótésztát veszek, mert azzal könnyebb… Tovább
  • Sütőtökös-sajtos lepény Hatalmas ‘úá’ és egyesek azonnali ismétlést követeltek az első falat után. És miután megsült a tök már csak pár perc összerakni. Hidegen is jó, meg másnap is, tökéletes vacsora/ebéd hétköznapokra. A sütőtök mennyiségét nem… Tovább
  • Paradicsomleves & sajtos melegszendvics Azt hiszem az egyik legjobb szakácskönyv-vételem a “Martha’s American Food” volt. Elég sok receptet megcsináltam már belőle, és mindegyik remek lett. És pontosan a recept szerint működött (ez sem alap sajnos, van hogy nem si… Tovább

3 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Én is nagyon csípem a minestrone leveseket. Nagy adaggal kell belőle főzni, akkor lesz jó!

Ami a fotózást illeti, bár nem vagyok nagy ász, a leveseket tényleg nehéz. Azt szoktam csinálni, hogy fogok egy szebb tányért, kanalat, stb. és azt mutogatom, nem direkt a levest.

Lilla írta...

pláne az yilen leveseket, amik nem átlátszóak, csaka felső 2-3 mm-erük soso áttetszik. egy jó sűrű "matt" krémlevest annyival könnyebb!

GasztroRéka írta...

5 l alatt nekem még nem sikerült minestrone-t főznöm,így egy része mindig a fagyasztóba került.:)