2010. április 17., szombat

Omlós húsos táska

omlostaska1

Az anyámtól tanul sütemények egyike, amióta az eszemet tudom, benne van a kézzel írott- beragasztgatott füzetkéjében. Tipikusan „semmi extra” a receptje, egy egyszerű omlós tészta sonkakrémmel töltve, mégis mindenkinek nagyon ízlik, és egyiket eszi a másik után. Jól mennek benne egymáshoz az ízek, könnyű elkészíteni (nekem lisztezni sem kellett a szilikonos lapot, amin nyújtottam), és a vegákon kívül mindenkinek ízlik (ezt vittem amúgy a GBT-re).

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 13 dkg vaj
  • tejföl
  • 25 dkg sonka/tarja
  • reszelt sajt

A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a tojássárgáját, kevés sót, és annyi hideg vizet, hogy elég kemény, rugalmas tésztává tudjam gyúrni. Fóliába csomagolom, és minimum egy órára a hűtőbe teszem. A sonkát ledarálom, vagy az aprítóval nagyon kicsi darabokra vágom, és annyi tejfölt keverek hozzá, hogy sűrű krém legyen. A sütőt előmelegítem 200 fokra, és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztát olyan vékonyra nyújtom, amilyenre csak tudom a kiszakadás veszélye nélkül, és 6-8 cm oldalhosszúságú négyzeteket vágok belőle. Minden tésztadarab közepére teszek a töltelékből, felhajtom a sarkokat, összenyomom a széleket, és a tepsibe teszem a „csomagokat”. A tojásfehérjével megkenem a süteményeket, szórok rájuk egy kis reszelt sajtot, és pirosra sütöm.

Kb. két tepsinyi lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Meggyes-csokoládés papucs Erősen hektikus hét volt, de megvagyok még, nem fulladtam még bele a szénhidrátba és rollerezés közben* sem csaptak el. Ez a meggyes papucs pár hete készült, valahogy elsiklottam a képek fölött. Friss és fagyasztott meggyb… Tovább
  • Johnny-palacsinta aka johnnycake Vasárnap reggeli házi-istennő üzemmód, hála Nigellának (és a mindenféle édességet értékelő férjnek). A johnny-palacsinta egy kukoricalisztes amerikai palacsinta, amit a juharsziruppal és a ropogósra sütött baconnel tálalnak.… Tovább
  • Áfonyás-müzlis sütemény Az eredeti receptet Martha Stewart-nál láttam, persze egy kicsit meg kellett variálnom, kevesebb cukor került a tésztába (és nem álltam neki házi granolát csinálni), valamint a liszt egy részét lecseréltem zablisztre. Nagyo… Tovább
  • Kókuszos meggytorta Abszolút “költés” és rögtönzés (és három napra megoldotta az uzsonna/édesség témát). Omlós tészta, kókuszkrém és meggy. Nyammm… Hozzávalók: a tésztához: 16 dkg liszt 8 dkg kukoricaliszt 12 dkg vaj 1 kávéskan… Tovább
  • Pilóta cupcake aka minitorta/muffin… … azaz “oreo cupcake” magyar módra. Egy ideje szemeztem már ezzel az amerikai blogokon rendre szembejövő süteménnyel, de nálunk nehéz hozzájutni (és akkor is meglehetősen drága), most pedig nem érzek magamban affinitást arr… Tovább

4 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Hm,ez nagyon jól néz ki,és finom is lehet! Sajnos én ebből nem ettem.:( Remélem ráveszem magam,hogy megsüssem. Erről egy régi családi recept jut eszembe!:) Egy dolgot nem értek,ha anyukád receptje akkor miért írtad,hogy eredetileg a Női Lapozón. Egyébként lassan fizethetnének,annyit reklámozod.:) Vagy te egyébként írsz oda?

Lilla írta...

én írok oda :-)

GasztroRéka írta...

na akkor rendben,mert már jó ideje gondolkoztam rajta,miért hivatkozol rájuk?!:)

Lilla írta...

ilyen kis huncut vagyok :-)