2010. április 17., szombat

Omlós húsos táska

omlostaska1

Az anyámtól tanul sütemények egyike, amióta az eszemet tudom, benne van a kézzel írott- beragasztgatott füzetkéjében. Tipikusan „semmi extra” a receptje, egy egyszerű omlós tészta sonkakrémmel töltve, mégis mindenkinek nagyon ízlik, és egyiket eszi a másik után. Jól mennek benne egymáshoz az ízek, könnyű elkészíteni (nekem lisztezni sem kellett a szilikonos lapot, amin nyújtottam), és a vegákon kívül mindenkinek ízlik (ezt vittem amúgy a GBT-re).

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 13 dkg vaj
  • tejföl
  • 25 dkg sonka/tarja
  • reszelt sajt

A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a tojássárgáját, kevés sót, és annyi hideg vizet, hogy elég kemény, rugalmas tésztává tudjam gyúrni. Fóliába csomagolom, és minimum egy órára a hűtőbe teszem. A sonkát ledarálom, vagy az aprítóval nagyon kicsi darabokra vágom, és annyi tejfölt keverek hozzá, hogy sűrű krém legyen. A sütőt előmelegítem 200 fokra, és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztát olyan vékonyra nyújtom, amilyenre csak tudom a kiszakadás veszélye nélkül, és 6-8 cm oldalhosszúságú négyzeteket vágok belőle. Minden tésztadarab közepére teszek a töltelékből, felhajtom a sarkokat, összenyomom a széleket, és a tepsibe teszem a „csomagokat”. A tojásfehérjével megkenem a süteményeket, szórok rájuk egy kis reszelt sajtot, és pirosra sütöm.

Kb. két tepsinyi lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Szarvasgombás sajtos makaróni (szarvasgombás / truffle mac) Még mindig azt mondom, hogy csodálatos ez a könyv – Mac and cheese cookbook – , de tényleg, mi lehet ennél jobb? Még nem döntöttem el, hogy melyik verziót preferálom, a tűzhelyen készre főzött, krémes, azonnal ehető (!) vagy… Tovább
  • Spenótos rizottó sült paradicsommal Nem írom le századszorra is hogy hogyan kell rizottót főzni, nagyon széles az irodalma, meg már számos alkalommal megtettem. Csak a mennyiségek, és az ízesítés jön. :-) Első alkalommal egy kis adag befagyasztott, összevágott… Tovább
  • Villámpizza Kezdéstől az evésig kb. 30 perc. Sütéssel, mindennel. Hello expressz élesztő :-) Nincs mindig idő kivárni a másfél órát. Kenyérliszt, gyorsélesztő és pesto a fagyasztóból. Hozzávalók a tésztához 30 dkg kenyérliszt fél cso… Tovább
  • Serpenyős marhahúsos pite Oké, még csak két receptet próbáltam ki a One pot-ból, de ez után arra jutottunk, hogy már ezért megérte megvenni. Paradicsomos-zöldséges marhahúsos ragu, azon nagyon cheddaros “pogácsa” (biscuit, mint ahogy a múltkor körülj… Tovább
  • Téli saláta Nagyon jól néz ki, nagyon menő és nagyon finom – mindenféle őszi-téli menőség egy tányéron. Mostantól nincs kifogás, mindenki egyen több zöldséget, és le az unalmas salátákkal! akkor, nézzük mi került a tányérra bébispenót … Tovább

4 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Hm,ez nagyon jól néz ki,és finom is lehet! Sajnos én ebből nem ettem.:( Remélem ráveszem magam,hogy megsüssem. Erről egy régi családi recept jut eszembe!:) Egy dolgot nem értek,ha anyukád receptje akkor miért írtad,hogy eredetileg a Női Lapozón. Egyébként lassan fizethetnének,annyit reklámozod.:) Vagy te egyébként írsz oda?

Lilla írta...

én írok oda :-)

GasztroRéka írta...

na akkor rendben,mert már jó ideje gondolkoztam rajta,miért hivatkozol rájuk?!:)

Lilla írta...

ilyen kis huncut vagyok :-)